beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Wat te doen in een langdurig dalende markt

Nu we in een bearmarkt zitten, stappen veel (grote) beleggers over van snel groeiende bedrijven zoals techfondsen naar degelijke ondernemingen die solide kasstromen hebben. Bedrijven die het redelijk blijven doen ongeacht de richting van de economische cyclus. Dus bedrijven die producten leveren die altijd nodig zijn zoals voedsel, gezondheid en huisvesting.

Waarin?

Op InvestorPlace beschrijft Tezcan Gecgil de diverse beleggingscategorieën waar beleggers tijdens een een bearmarket bescherming kunnen vinden. 

  1. De bekende Blue Chip-bedrijven
  2. Gezondheidszorg, waar de uitgaven blijven stijgen
  3. Grondstoffenprijzen zijn historisch hoog
  4. Vastgoed biedt zekerheid
  5. Nutsbedrijven profiteren van gestage groei en bovengemiddelde dividendrendementen
  6. Spreiding met en in cryptovaluta's
  7. Kunst als alternatief

Een strategie voor ruige tijden

De S&P 500 index is dit jaar tot nu toe met meer dan 13,5% gedaald, terwijl technologie-index Nasdaq in dezelfde periode meer dan 21,5% lager staat.

De macro-economische tegenwind trekt aan en na de laatste renteverhoging is de onzekerheid op de aandelenmarkt verder toegenomen. In de afgelopen eeuw zijn er meer dan 25 bearmarkten geweest en de meeste duurden minder dan een jaar. Paniekverkoop in een bearmarket lijdt vaak tot verlies van potentiële winst en zelfs beleggingskapitaal.

In de huidige markt doen beleggingen voor de lange termijn het beter. Want: na regen komt zonneschijn. Volgens Gecgil zijn dit beleggingscategoriën en fondsen om te overwegen in een bearmarket. 

1. Groen licht voor Blue Chips

Blue Chip-aandelen zijn de waardevolle bedrijven van de aandelenmarkt. Vaak zijn het bedrijven die al tientallen jaren bekend zijn, met een grote marktkapitalisatie en een rijke bedrijfsgeschiedenis.

De meeste bedrijven in de Dow Jones zijn blue chips. Zoekt u dividend, dan staan de blue chips zeker op de radar. De duurzame dividenden geven de aandelen een zekere stabiliteit. De Dow Jones is dit jaar tot nu toe zo’n 10% gedaald, maar dat is minder dan de S&P500 en de Nasdaq. De daling kan zelfs een koopkans betekenen. Gecgil heeft een aantal tips, zoals IBMPfizer en Walmart.

2. Vooruitzichten healthcare zijn gezond

In tijden van recessie komen defensieve aandelen in beeld, zoals de gezondheidszorg. Het is een sector die tamelijk resistent is tegen marktdalingen. De vooruitzichten zijn ook gunstig, want vanwege de vergrijzing blijven de uitgaven voor de gezondheidszorg stijgen.

Verwacht wordt dat de wereldwijde uitgaven voor geneesmiddelen tegen het jaar 2030 zullen zijn gestegen tot gemiddeld meer dan 10% van het mondiale BBP. Daarnaast wordt nagedacht over vaccinatie van jonge kinderen tegen covid-19. Moderna heeft goedkeuring van zijn vaccin voor dat doel al aangevraagd, en de verwachting is dat Pfizer zal volgen. Tips van Gicgel zijn o.a. AbbvieMerck en Thermo Fisher Scientific.

3. Grondstoffen zitten in een bullmarket

Al dreigt er een bearmarket voor aandelen, analisten denken dat we aan het begin staan van een langdurige structurele bullmarkt voor grondstoffen. De Wereldbank wijst op de impact van de Russische invasie in Oekraïne op deze markt. Veranderingen in de mondiale productie-, handels- en consumptiepatronen kunnen de grondstoffenprijzen tot eind 2024 op een historisch hoog peil houden. Bovendien voeren die hoge grondstoffenprijzen de inflatiedruk wereldwijd nog verder op.

Ruwe olie wordt momenteel verhandeld tegen 100 dollar per vat. En de Dow Jones Oil & Gas Index is sinds 1 januari met meer dan 45% gestegen. Bovendien hebben voedselgrondstoffen en meststoffen, die afhankelijk zijn van aardgas als productiemiddel, ook de grootste prijsstijgingen sinds 2008 gekend. Verwacht wordt bijvoorbeeld dat de tarweprijzen met meer dan 40% zullen stijgen en in 2022 een recordhoogte bereiken.

De edelmetalen zijn ook een bekende veilige haven. Goud en zilver, maar ook koper, platina, palladium, nikkel en zink doen het goed in tijden van onzekerheid op de markten.

Grondstoffen bieden niet alleen een effectieve bescherming tegen inflatie, maar helpen ook de portefeuilles van beleggers te diversifiëren dankzij hun lage correlatie met aandelen. Tips voor blootstelling aan de grondstoffensector zijn bijvoorbeeld Archer Daniels MidlandBarrick GoldNewmontRio TintoFreeport McMoRan en BHP.

4. Vastgoed is zeker

Beleggen in onroerend goed is een andere optie om uw spaargeld te beschermen tegen inflatie of volatiele markten. Het zorgt ook voor een consistent inkomen over een lange periode.

Investeren in vastgoed kan op verschillende manieren. U kunt zelf onroerend goed kopen, of via vastgoedaandelen blootstelling verkrijgen. Bekende vastgoedfondsen zijn bijvoorbeeld Eurocommercial Properties (winkels), Vonovia (woningen) en CTP (logistiek vastgoed).

5. Het nut van nutsbedrijven

Nutsbedrijven vormen doorgaans het defensieve en minder volatiele deel van een beleggingsportefeuille. Ze leveren elektriciteit, aardgas, water en rioleringsdiensten. Ongeacht de economische cyclus zijn die bedrijven en hun diensten nodig.

De markten zijn vaak sterk gereguleerd. De beleggingen worden gezien als stabiel, met een laag risico. Nutsbedrijven staan bekend om hun bescheiden maar gestage groei en bovengemiddelde dividendrendementen.

De vooruitzichten voor nutsbedrijven zijn de afgelopen paar jaar aanzienlijk verbeterd, onder meer door de transitie naar duurzame energie. Als gevolg daarvan wordt er flink geïnvesteerd in de nutssector om de wereldwijde doelstellingen voor het CO2-arm maken van de economie te bereiken. Voorbeelden van nutsbedrijven zijn RWE en E.ON, maar ook EDF en Engie.

6. Cryptocurrency – volatiele optie om te spreiden

2022 is tot nu toe een moeilijk jaar geweest voor de cryptovaluta's. De markt is erg volatiel en bitcoin en ethereum kijken tegen forse koersdalingen op jaarbasis aan.

Analisten denken dat veel digitale valuta's het op de lange termijn niet zullen redden. Ook voor deze markt geldt dat spreiding helpt om stormen te doorstaan. Cryptobeleggers moeten hun beleggingen diversifiëren over grote marktleiders in digitale activa, snelgroeiende nieuwe crypto's, non-fungible tokens (NFT), gedecentraliseerde financiële munten en stablecoins. Periodiek beleggen helpt ook om de aanschafprijs te middelen.

7. Kunst als alternatief

Een vorm van alternatieve beleggingen is te vinden op de kunstmarkt. De prijzen voor kunst vertonen een lage correlatie met andere activaklassen en kunst kan het tijdens een dalende markt beter doen dan de aandelenmarkt.

Kunst dient ook als waardeopslag in periodes van hoge inflatie. Nu het aantal vermogende particulieren wereldwijd toeneemt, kunnen de prijzen die betaald worden voor kunstwerken enorm stijgen. Onderzoek van Deloitte suggereert dat kunstbeleggingen tegen 2026 met meer dan 40% in waarde kunnen stijgen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium