beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Voor verkoop te laat, voor aankoop te vroeg?

Als een recessie aanstaande is, is het veelal te laat om uw aandelen te verkopen. Dan is de tijd daar om een plan te maken welke aandelen u voor bodemprijzen wilt aanschaffen. 

En volgens een grote meerderheid van de guru's is een recessie, een daling van de bedrijvigheid van minimaal een halfjaar, aanstaande of zitten we er al in.

En ook de grote beleggers denken dat. Vandaar dat de rente op de kapitaalmarkten de laatste dagen sterk is gedaald. Dat geeft aan dat instituten denken dat het wel eens mee kan gaan vallen met de renteverhogingen die zijn aangekondigd door centrale banken. Want waarom zou je de rente verhogen om de economische activiteit te drukken als de economie vanzelf al in elkaar zakt.

Extreme rentedaling 

De sterke daling van de rente is extreem. Zo zakte donderdag de rente op een Duitse obligatielening met meer dan 21 basispunten. Dat is maar vier keer eerder gebeurd. En de laatste week zakte die rente van 1,93 naar 1,43%. 

Kortom inflastievrees heeft plaatsgemaakt voor recessieangst. Dat is ook te zien aan het gegeven dat veel grondstoffen (olie, gas, soja, tarwe, ijzererts) flink onder hun top noteren.

De vraag is of we nog veel verder gaan dalen op de beurzen. Wel, als beleggers dit artikel lezen niet. Dan gaan ze er vanuit dat het te laat is. Maar, gezegd moet worden, veel (vooral Amerikaanse) banken denken dat de koersen nog een stuk lager kunnen, tot wel 15 procent. 

Zo laat Reshma Kapadia voor Barron’s op Marketwatch diverse guru's aan het woord die menen dat beleggers nog even geduld moeten hebben. Zij zijn vooral bang dat bedrijven binnenkort dalende winsten zullen laten zien. 

Winstdaling

David Rosenberg (Rosenberg Research & Associates) stelt dat de afgelopen 50 jaar een daling van de koersen van 20% of meer altijd leidde tot een recessie. Die volgens hem al begonnen is. Aandelen bereiken gewoonlijk hun dieptepunt op ongeveer driekwart van een recessie. In dat geval liggen verdere dalingen voor de boeg.

Recessie?

Niet iedereen denkt dat er al een recessie aan de gang is. Maar strategen van Deutsche Bank schreven onlangs te verwachten dat de S&P 500 vanaf zijn piek 35% tot 40% gedaald zal zijn als de recessie toeslaat.

Dat is een grotere daling dan gemiddeld. Jim Reid van Deutsche Bank rekent daarmee, omdat de overwaardering van aandelen nu extremer is dan in normale cycli. En deze recessie markeert een regimewisseling van decennia van dalende inflatie naar structureel hogere niveaus.

Te laat, te vroeg? 

Nicholas Colas (DataTrek Research) ziet ook meer pijn in het verschiet. Hij analyseerde wat er gebeuren kan met de S&P500 als de bedrijfswinsten dalen. Bij een winstdaling van 15% zal de S&P500 richting de 3312 punten dalen. Vorige week sloot de graadmeter op bijna 3675 punten. Als de winst met 25% daalt, tot het niveau van 2018-2019, zou de S&P 500 rond de 2916 punten uitkomen en bij 28% winstdaling – typisch voor een recessie – komt de graadmeter uit rond de 2790 punten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium