beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Na zeven maanden van verkopen: kopen NU!

Het is het donkerst net voor zonsopgang. En dat geldt ook voor beleggen. Volgens de, volstrekt onterecht, onbekende Recession Buy Indicator levert aankoop van aandelen zeven maanden na het begin van de economische teruggang het meeste koerswinst op. Die stelling is gebaseerd op verzamelde gegevens van beurzen sinds 1870.  

De belangrijkste reden is dat na een daling van zeven maanden de recessie is ingeprijsd door de markt. En veelal volgt daarop een felle aandelenrally, met koerssprongen van 15% tot 20%. Dat stelt Luke Lango, senior beleggingsanalist, in een column op InvestorPlace.

Overal lees je dat de wereldeconomie afstevent op een recessie. Maar geloof het of niet, daar zitten we al in. En dat is veelal een goede reden om aandelen te kopen. 

Recession Buy Indicator

Lango baseert zijn mening op de relatief onbekende Recession Buy Indicator, een contraire marktindicator. Deze werd ontwikkeld door Norman Fosback in de jaren zeventig. De theorie luidt dat de beste tijd om aandelen te kopen is als de verkoopgolf zo’n zeven maanden gaande is. Dat is het moment waarop iedereen begint te beseffen dat de economie er slecht voorstaat en zich misschien al in een recessie bevindt.

Omdat de aandelenmarkten vooruitlopen, dalen aandelen ruim voordat een recessie duidelijk wordt. En ze stijgen weer ruim voordat een economisch herstel duidelijk wordt. Zo’n kantelpunt vindt plaats ongeveer halverwege een recessie en volgens Fosback is dat na een maand of zeven, omdat een recessie gemiddeld 14 maanden duurt.

Al sinds januari in recessie?

Men spreekt van een recessie bij twee opeenvolgende kwartalen van negatieve bbp-groei. Het bbp van het eerste kwartaal was negatief en de verwachting is dat het bbp in het tweede kwartaal met 1,2% zal dalen.

Als dat waar is, dan bevindt de Amerikaanse economie zich technisch gezien al sinds januari in een recessie. Dat is een schok, maar biedt ook kansen voor beleggers.

Wees slim en koop in deze dip

Een recessie is door Wall Street al ingeprijsd. Wat dan meestal volgt is een aandelenrally waarbij de hele markt wel 15% tot 25% kan stijgen. Lango raadt aan om het geleuter over recessies te negeren, daardoor laat alleen de gemiddelde belegger zich afschrikken. Maar slimme beleggers keren nu terug naar de markt en zijn zich al aan het voorbereiden op een grote opleving.

Het is het donkerst kort voor de nieuwe morgen

De relatief onbekende Recession Buy Inidcator kan wel steunen op data van 150 jaar. Sinds 1870 hebben aandelen ruim een dubbel zo hoog rendement opgeleverd vanaf zeven maanden nadat de economie in een recessie belandde. Het bewijs is duidelijk dat de Recession Buy Indicator werkt.

Het is apart om na zeven maanden in een recessie aandelen te gaan kopen, terwijl de wereld zich realiseert dat de economie zich daadwerkelijk in een recessie bevindt. En dat is precies het punt waar we nu zijn.

Recession Buy Indicator knippert

Als de Amerikaanse economie in januari in een recessie is beland en we zitten nu in juli, dan zijn we zeven maanden verder. In de media lees je intussen steeds meer berichten dat de Amerikaanse economie in een recessie zou kunnen zitten.

De indicator knippert op dit moment. Historisch gezien betekent dit dat we ons in een geweldige koopkans bevinden. Het vooruitzicht is dat aandelen de komende twaalf maanden flink kunnen stijgen.

Kloof tussen koers en koersdoel is enorm

Maar het is lang niet de enige optimistische indicator die op dit moment knippert. Terwijl aandelen de afgelopen acht maanden zijn gekelderd, zijn analisten op Wall Street optimistisch gebleven. Dus de aandelenkoersen zijn in 2022 flink gedaald, maar niet de koersdoelen. Dat leidt tot een enorme kloof tussen aandelenkoersen en koersdoelen, wat een enorm opwaarts potentieel in aandelen impliceert. Lango noemt dat zeldzaam en ziet het als een uitzonderlijk bullish teken.

De gemiddelde koersdoelen van analisten voor de S&P 500, Dow Jones, Nasdaq en Russell 2000 liggen allemaal meer dan 20% boven de huidige indexniveaus. Zo'n groot verschil is sinds 2000 slechts vier keer voorgekomen. Drie van de vier keer stegen de aandelen in de daaropvolgende twaalf maanden met gemiddeld 25%. In combinatie met de Recession Buy Indicator wijst dat overtuigend op een ‘buy-the-dip’.

Koop in plaats van te vluchten

Aandelenkoersen zijn dit jaar verschrompeld. Veel beleggers lopen weg om de schade te beperken. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het ergste voorbij is en er een enorme opleving van de markt in het verschiet ligt. Dus, koop in plaats van te vluchten. En koop vooral aandelen die kunnen profiteren van een opleving van de markt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    Vochtprobleem drijft Alfen in het nauw 02 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Wereldhave leeft op 04 apr | Lange termijn adviezen