beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Dividend en het 'koekje van eigen deeg' argument

In het tweede kwartaal werd er wereldwijd een record dividend uitgekeerd van 544,8 miljard dollar. Op de IEX forums kom je veelvuldig tegen dat beleggen in een dividendaandeel dom zou zijn. En wel met het 'koekje van eigen deeg' argument.

Voor beleggers die op zoek zijn naar rendement op hun aandelen is het wellicht nuttig om te weten dat dividend op de langere termijn een verrassend groot deel van het rendement op beleggingen levert. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dividend over meerdere jaren al snel de helft van het totale rendement van een aandelenindex beslaat. 

Einstein 

En als het dividend telkens wordt herbelegd is er, volgens Einstein, zelfs sprake van het achtste wereldwonder. Een belegger die in 1960 duizend dollar in de Amerikaanse S&P 500-index stopte, zou dit in ruim vijftig jaar hebben zien aangroeien tot ruim zeventigduizend dollar.

Een andere positief punt van beleggen in bedrijven die steevast dividend uitkeren is dat deze 'aristocraten' een langdurig voordeel hebben op hun concurrenten. Vanwege sterke merken hebben ze de kracht om prijzen te laten stijgen zonder dat dit het verkoopvolume aantast. Het geeft hun het vermogen om winst en dividend te laten groeien in goede én slechte tijden.

Kortom: doe mij maar zo'n koekje.

Record

Uit de Janus Henderson Global Dividend Index blijkt dat in Q2 het uitgekeerde dividend steeg met 11,3 procent tot in totaal 544,8 miljard dollar. Maar liefst 94% van de bedrijven keerde meer uit, of hield de uitbetalingen stabiel.

De pandemie heeft de afgelopen jaren weliswaar roet in het eten gegooid, maar de dividenduitkeringen stijgen zo hard dat we inmiddels alweer boven het niveau zitten van vóór de coronacrisis. De sterke tweedekwartaalcijfers volgen een winstgevend 2021 op, waarin bedrijven - dankzij de flink aantrekkende vraag na de pandemie - profiteerden van meer omzet en hogere winstmarges.

Europa voorop

De dividendgroei was in Europa (+28,7%) en het Verenigd Koninkrijk (+29,3%) het sterkst. De VS bleef met 8,3% achter bij de rest van de wereld, maar zette toch een record neer. Sander van der Ent, head of EMEA ex UK bij Janus Henderson: 

"Het tweede kwartaal wordt doorgaans gedomineerd door Europese dividenden, aangezien de meeste bedrijven hier in deze periode hun jaarlijkse betaling doen. Omdat er vaak maar één betaling per jaar wordt gedaan, is het herstel na de pandemie erg groot, wat blijkt uit de grote stijging van Europese dividenden: 28,7% op onderliggende basis."

"Dit is aanzienlijk meer dan de nominale groei van 15,1% waar rekening wordt gehouden met de bijzonder zwakke euro. Met 165,8 miljard dollar zitten Europese dividenden nog niet aan het record uit het tweede kwartaal van 2018, wat komt door de negatieve impact van de wisselkoersen. 95% van de Europese bedrijven verhoogde het dividend of hield het stabiel."

Sectoren: olie, financials en autofabrikanten belangrijkste aanjagers

Door de torenhoge kasstromen dankzij de hoge olieprijzen waren olieproducenten goed voor twee vijfde van de groei in het tweede kwartaal. Nog eens 40% komt voor rekening van banken en financiële instellingen. Tot slot deden de Duitse autofabrikanten een behoorlijke duit in het zakje.

Nederland

Ook Nederland presteerde sterk, met een onderliggende dividendgroei van 23,4%. Een groot speciaal dividend van ING voerde het totaal op tot 9,3 miljard dollar, een stijging van 26,8% ten opzichte van een jaar eerder en een recordkwartaal voor Nederlandse dividenden.

De stijgende winst bij ASML leidde tot een recorduitkering, die de grootste bijdrage leverde aan de Nederlandse groei in het tweede kwartaal.

Dit houden we niet vol, maar 5 – 6% moet goed mogelijk zijn

De records zijn natuurlijk mooi, maar het is onwaarschijnlijk dat we dit tempo vasthouden, legt Ben Lofthouse, Head of Global Equity Income uit. "Het gaat om veel 'gemakkelijke' winsten, omdat de inhaalslag na corona bijna helemaal gemaakt is. De wereldeconomie vertraagt en we ervaren tegenwind van de sterke dollar. Richting 2023 is er geen momentum meer van de inhaalslag."

Maar een gemiddelde jaarlijkse groei van 5 tot 6% moet nog goed mogelijk zijn, stelt hij. "Niets wijst erop dat we dat niet kunnen volhouden. De economische cyclus gaat op en neer en op langere termijn blijkt dat wisselkoersfluctuaties vrijwel volledig worden uitgevlakt. Zelfs de impact van Covid op de dividenduitkeringen is alweer verleden tijd." Houd de focus dus op de lange termijn.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium