beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Als waarde en groei elkaar ontmoeten

Er zijn ruwweg twee soorten beleggers voor de langere termijn. Zij die investeren in relatief goedkope waardeaandelen (bewezen bedrijven die winst maken en dividend uitkeren) en dure groeiaandelen (vernieuwende bedrijven die sterk groeien en veelal geen dividend uitkeren).

Als het economisch moeilijker gaat, zoals nu, stappen veel beleggers over van de riskantere groeiaandelen naar de veilige waardeaandelen. Maar er zijn fondsen die voor beide soorten belegger interessant zijn. Dat blijkt uit de beleggingen van de twee beroemde tegenpolen: Warren Buffett en Cathie Wood.

Buffett en Wood

Buffet's portefeuille van Berkshire Hathaway is gevuld met aandelen van goed geleide bedrijven en gevestigde namen. Wood belegt vooral in aandelen van opkomende bedrijven met disruptieve innovatie. 

Opmerkelijk is dat The Motley Fool beschrijft dat ze drie aandelen hebben waar ze beide in belegggen. Dat moeten dan wel topfondsen zijn die je altijd moet hebben. Dit zijn ze. 

BYD, Build Your Dream

Berkshire Hathaway heeft een belang van 18,9% in Build Your Dream (BYD), de Chinese maker van elektrische voertuigen. Dat is ook een van de participaties van het ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (ARKQ) van Cathie Wood. Maar bij beiden bekoelt momenteel de liefde voor BYD.

Berkshire heeft zijn positie in het aandeel de afgelopen tijd verminderd, net als ARK, dat onlangs een deel van zijn BYD-aandelen verkocht. De verkoop van Berkshire eiste een bijzonder zware tol van BYD. Het aandeel is sinds begin juli meer dan 30% gedaald. Voor beleggers heeft het jaar 2022 meer weg van een achtbaanrit, met een koersdaling van bijna 20% op jaarbasis. Er is niet veel reden om aan te nemen dat Buffett of Wood het aandeel helemaal hebben opgegeven. Vooral Wood blijft optimistisch over de toekomstperspectieven voor elektrische voertuigen.

General Motors 

BYD is niet de enige autoproducent die zowel bij Buffett als Wood favoriet is. Al in 2012 is Berkshire ingestapt bij General Motors en nog steeds bezit het een belang van 3,6% in het bedrijf. Wood heeft met ARKQ heeft ook een klein belang in GM. Toch is er enig verschil in aanpak.

Buffett verkocht in het tweede kwartaal van 2022 een deel van de aandelen GM. Wood daarentegen lijkt optimistischer te zijn over het aandeel, zij kocht juist aandelen GM. De belegging is dit jaar nog weinig succesvol geweest voor beide beroemde beleggers. Het aandeel GM is dit jaar meer dan 30% gedaald, vooral door zorgen over de economie. Maar GM zou op lange termijn zowel Buffett als Wood wel wat kunnen opleveren. GM heeft zijn productie van elektrische voertuigen opgevoerd en kan een leider in autonome voertuigen worden, dankzij het meerderheidsbelang dat het bezit in Cruise.

Amazon 

De gedeelde belangstelling van Buffett en Wood is breder dan de autosector. Voor beiden is ook Amazon een favoriet. Berkshire bezit bijna 10,7 miljoen aandelen en Amazon is een grote deelname van het ARK Space Exploration & Innovation ETF. Het aandeel stond niet op de radar van Warren Buffett. Eigenlijk is het zelfs de keuze van een van zijn beleggingsexperts. Zelfkritiek is Buffett niet vreemd, hij noemt zichzelf een idioot omdat hij het aandeel niet eerder kocht.

Woods zag de aantrekkingskracht van Amazon vooral vanwege de fintech-mogelijkheden van het bedrijf. Nu lijkt ze echter meer geïnteresseerd in Amazons activiteiten om satellieten te lanceren. Net als BYD en GM staat het aandeel Amazon in 2022 tot nu toe op verlies, met een koersdaling van bijna 25%. Zelfs een aandelensplitsing hielp niet om de koers op te krikken. Maar Amazon heeft nog veel ruimte om te groeien in e-commerce. Daarnaast draait de cloudbusiness op volle toeren en boort het bedrijf nieuwe markten aan, waaronder gezondheidszorg en zelfscankassa's voor fysieke winkels.

HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Bpost is een klassieke value trap 28 nov | Analyse en Advies
 2. Premium
  Dividendrendement ASR hard op weg naar 8% 30 nov | Analyse en Advies
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Pfizer heeft een levensgroot probleem 05 dec | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
  Aperam breekt uit 27 nov | Trades
 2. Premium
  Portefeuille update Nederland: Twee wijzigingen 05 dec | Lange termijn adviezen
 3. Premium
 4. Premium
  ING nadert zware barrière 07 dec | Lange termijn adviezen
 5. Premium