beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Fisher Investments Nederland bespreekt het gedrag en vooroordelen van beleggers

Bij Fisher Investments Nederland horen we vaak "koop laag, verkoop hoog." Door deze gangbare uitdrukking lijkt het deelnemen aan stijgende markten en het vermijden van verliezen in dalende markten een eenvoudige taak.

Als beleggen echt zo gemakkelijk was, zouden er veel meer succesvolle beleggers zijn. In werkelijkheid kan beleggen uitdagend zijn en zijn er een aantal psychologische hindernissen die beleggers ervan kunnen weerhouden succes te boeken.

De Grote Vernederaar

Ken Fisher, oprichter en Co-Chief Investment Officer van Fisher Investments, noemt de aandelenmarkt "De Grote Vernederaar" omdat die beleggers vaak kan aanzetten tot het nemen van slechte beleggingsbeslissingen. Volgens Ken heeft De Grote Vernederaar de neiging om op korte termijn beleggers te kwetsen die zich door hun emoties laten leiden bij beleggingsbeslissingen en op lange termijn diegenen te belonen die geduldig en gedisciplineerd blijven.

Het verlangen om beleggingsbeslissingen te nemen op basis van emoties, zoals angst of hebzucht, is niet helemaal onze schuld. Het is mens eigen om te zoeken naar gemoedsrust als dingen ongemakkelijk worden. Wij hebben ook de natuurlijke neiging om de handen uit de mouwen te steken en problemen op te lossen wanneer die zich voordoen. De geschiedenis leert echter dat wanneer uw beleggingen een neerwaartse volatiliteit vertonen, het soms het beste is om helemaal niets te doen. Inzicht in beleggingstendensen die veroorzaakt zijn door het gedrag en vooroordelen, kan ons helpen om betere langetermijnbeleggers te worden. In dit artikel licht Fisher Investments Nederland enkele veelvoorkomende psychologische valkuilen toe waarmee beleggers te maken krijgen en enkele tips om dure fouten te voorkomen.

Myopische verliesaversie - “Prospect Theory”

Bij Fisher Investments Nederland begrijpen we dat het goed voelt om uw portefeuille te zien groeien en dat dit u een gevoel van veiligheid geeft. Omgekeerd is een scherpe daling van uw portefeuillerendement niet alleen onaangenaam, maar kan het ook leiden tot paniek zaaiende zorgen over uw toekomstige financiële welzijn. Waarom is dat zo?

Myopische verliesaversie is het concept dat verliezen minstens twee keer slechter aanvoelen dan wanneer we ons goed voelen bij vergelijkbare winsten. Dit betekent dat onze hersenen ervoor zorgen dat we onevenredig reageren op verlies, waardoor beleggers op de verkeerde momenten beleggingsbeslissingen nemen. Zo zijn beleggers vaak geneigd om tijdens scherpe marktdalingen effecten te verkopen in een poging om hun portefeuille te beschermen tegen verdere verliezen. Marktdalingen komen echter vaak voor en worden uiteindelijk gevolgd door een herstel. Hoewel het verkopen van effecten tijdens een recessie tijdelijke emotionele opluchting kan brengen, maakt dit beleggingsverliezen een onontkoombaar feit en vergroot het de kans dat u bij het volgende herstel winsten misloopt.

Het is belangrijk te onthouden dat volatiliteit op korte termijn gebruikelijk is op de aandelenmarkten. Correcties - korte, scherpe dalingen tussen 10 en 20 procent - komen doorgaans voor tijdens bullmarkten en zijn meestal meer gedreven door het sentiment. Dagelijkse negatieve schommelingen, ook wel "pullbacks" genoemd, zijn ook heel normaal. Maar zo gewoon als neerwaartse volatiliteit is, zo consistent en snel zijn ook de oplevingen, waardoor het bijna onmogelijk is om de markt te timen.

Fisher Investments Nederland adviseert om een langetermijnvisie te hanteren. Aandelen hebben een jaarlijks rendement van ongeveer 10% inclusief neerwaartse schommelingen - nog een reden om rustig te blijven tijdens negatieve marktvolatiliteit.1 Belangrijk is dat volatiliteit beide kanten op gaat - veel beleggers vinden opwaartse volatiliteit vanzelfsprekend in vergelijking met de consternatie die zij voelen wanneer ze verliezen ervaren van dezelfde omvang. Een afkeer van verlies is normaal. Maar laat de angst voor verliezen uw financiële doelstellingen op lange termijn niet in gevaar brengen door uw beleggingsbeslissingen erdoor te laten leiden.

"Breakeven-itis"

Zelfs als beleggers de verleiding kunnen weerstaan om effecten te verkopen wanneer de markten dalen, blijft er een andere psychologische hindernis over: "breakeven-itis." Na scherpe dalingen en de daaropvolgende oplevingen op de aandelenmarkten voelt het goed om aandelen te verkopen nadat ze de verliezen weer hebben goedgemaakt. Gedragsmatig zijn mensen geconditioneerd om verkoop van effecten tegen kostendekkende prijzen als ongevaarlijk of zelfs als positief te beschouwen. Maar verkopen op het break-evenpunt betekent dat het rendement nul of zelfs negatief is wanneer er rekening wordt gehouden met inflatie. De meeste mensen investeren niet met de hoop op een rendement van nul procent. Dus daarom vraagt Fisher Investments Nederland zich af waarom iemand blij zou moeten zijn met winst noch verlies.

De angst en de pijn van een neergang nestelen zich in de hersenen, waardoor men verwacht dat de markten in de nabije toekomst weer zullen dalen. De menselijke drang is een zucht van verlichting te slaken door effecten te verkopen zodra u uw verliezen grotendeels of geheel heeft goedgemaakt. Dat is goed, toch? Verkooptransacties met het oog op break-even maken eerdere verliezen inderdaad ongedaan. Maar het ontkracht ook uw potentieel voor toekomstige winsten - de belangrijkste reden waarom u in de eerste plaats belegt. Op het moment dat u tijdens een opleving aandelen verkoopt, kan de Grote Vernederaar u op een achterstand zetten.

Bevestigingsdrang en actualiteitsdenken

Bevestigingsdrang houdt in dat men de voorkeur geeft aan informatie die overeenstemt met wat hij al gelooft en informatie negeert die dat niet doet. Als beleggers hebben wij de neiging om veel aandacht te besteden aan elk teken dat onze beleggingsbeslissingen juist zijn - waarbij wij mogelijk fundamentele factoren negeren die het tegendeel bewijzen van wat wij onszelf hebben wijsgemaakt.

Fisher Investments Nederland weet dat we door deze overtuigingen minder snel van koers zullen veranderen als dat nodig is. Onze hersenen blijven ons voor de gek houden – van nature willen we bij grote beslissingen het altijd bij het juiste eind hebben. Een belangrijk onderdeel van beleggen in aandelen is echter herkennen wanneer u het mis heeft.

Actualiteitsdenken, of de neiging om meer gewicht toe te kennen aan recente gebeurtenissen, kan het besluitvormingsproces van een belegger vertroebelen, zelfs als recente gebeurtenissen de uitzondering op de regel zijn. We nemen de huidige bearmarkt van 2022 als voorbeeld. Veel beleggers zien een reeks negatieve krantenkoppen - de Oekraïense oorlog, hoge inflatie, streng monetair beleid, opnieuw ingevoerde coronarestricties, enz. - als een teken van toekomstige dalingen. Beleggers laten hun rationele besluitvorming beïnvloeden door de recente neergang als gevolg van het actualiteitsdenken in plaats van te kijken naar het uiteindelijke herstel. Pessimistische beleggers negeren wellicht de positieve fundamentals die achter de krantenkoppen schuilgaan en zouden door hun bevestigingsdrang het begin van het herstel kunnen mislopen. Gezien de duur van de huidige neergang en het uiterst sombere beleggerssentiment, zal het marktherstel waarschijnlijk sneller komen dan de meesten zich vandaag kunnen voorstellen. Aandelen baseren hun bewegingen op het verschil tussen de verwachtingen en realiteit. Nu de verwachtingen een dieptepunt hebben bereikt, zou een positieve verrassing op de loer kunnen liggen vanwege de positieve economische cijfers die over het hoofd worden gezien.

Bevestigingsdrang en actualiteitsdenken zorgen er ook voor dat beleggers een basisprincipe over aandelen vergeten: ze prijzen alle algemeen bekende informatie van tevoren in. Volgens Fisher Investments Nederland kijken de aandelenmarkten ergens tussen 3 en 30 maanden vooruit om de meest waarschijnlijke gebeurtenissen in hun aandelenkoersen te verwerken. De gebeurtenissen van vandaag en morgen worden waarschijnlijk al weerspiegeld in de huidige aandelenkoersen.

Investeringsbeslissingen laten bepalen door actualiteiten in de media is een hopeloze onderneming. Deze cognitieve hindernissen zijn belangrijk om in aanmerking te nemen bij het nemen van beslissingen. Zoek objectief naar bewijs en laat recente gebeurtenissen uw langetermijnperspectief niet vertroebelen.

Het vermijden van cognitieve vooringenomenheid

Er zijn stappen die u kunt nemen om uw cognitieve vooroordelen te omzeilen en op lange termijn een meer gedisciplineerde belegger te worden. Het vermijden van sensationele nieuwskoppen kalmeert de vecht-of-vluchtreactie die veel beleggers ervaren bij het lezen van deze paniekverhalen. Probeer in plaats daarvan informatie te verzamelen van verschillende bronnen met verschillende perspectieven om door de ruis heen te breken. Het is beter om u te focussen op interesses die u afleiden van het voortdurend scrollen op uw telefoon of het ijsberen voor uw computerscherm. Geduldige en goed geïnformeerde besluitvorming leidt vaak tot betere resultaten dan onbezonnen handelingen uit paniek. En als u denkt dat u baat zou kunnen hebben bij een gesprek met een objectieve derde partij, kan een ervaren adviseur u inzichten verschaffen om u te helpen door moeilijke markten te navigeren. Fisher Investments Nederland helpt beleggers eraan te herinneren dat ze, hoewel uw hersenen u proberen te misleiden, kalm moeten proberen te blijven en moeten onthouden dat geduld, discipline en een paar diepe ademhalingen het tegengif van De Grote Vernederaar zijn.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland

Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland

Lees hier alle Beleggingsideeën van Fisher Investments Nederland

 

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (""Fisher Investments Europe""). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.


i  Bron: Global Financial Data, FactSet, per 18-02-2022

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium