beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Bitcoin gaat 14x zo duur worden... of crashen

Een van de slechtste beleggingen vorig jaar was de bitcoin met een daling van ruim zestig procent. Belegging... want het gebruik van bitcoin in de werkelijke economie is nog altijd te verwaarlozen. Een van de redenen daarvoor is dat niemand weet wat crypto's waard zijn vooral omdat er geen onderliggende waarde (economie, centrale bank) is die een bepaalde stabiliteit garandeert.

Maar volgens de believers en de speculanten wordt het dit jaar allemaal beter. Tv zender CNBC verzamelde de meest gedurfde koersdoelen voor bitcoin, waaruit blijkt dat ons een rally van 1.400% te wachten staat. Of een duikeling met 70%, dat kan ook. Deze gegevens werden op een rijtje gezet door Bolero, het blog van de Belgische bank KBC.

Foute guru's 

De bank zelf geeft wijselijk geen advies over bitcoin. De guru's die vorig jaar wel voorspellingen deden over de crypto's zaten er allemaal verschrikkelijk naast. De munten, die zoals vaak wordt voorgesteld veiliger zouden zijn dan valuta's, werden getroffen door ramp op ramp: van het geflipte stablecoin-project terraUSD, die bepaald niet stabiel bleek, tot de failliete crypto-beurs FTX. Verder stonden de bitcoin-miners onder druk door de dalende prijzen en de stijgende energiekosten. 

Wat zijn de verwachtingen voor bitcoin voor dit jaar. CNBC zette de meest opvallende koersdoelen voor bitcoin op een rijtje. Ter info: nu doet de bitcoin 16.789 dollar.

Bitcoin: +1400% of -70% 

Tim Draper (guru) - koersdoel $250,000

Dit is één van de meest optimistische calls op bitcoin, die voorspelt dat de token aan het eind van het jaar 250.000 dollar waard kan zijn. In november zei de durfkapitalist dat hij de tijdlijn voor die voorspelling verlengde tot medio 2023. Zelfs na de ineenstorting van FTX is hij ervan overtuigd dat de munt de mijlpaal van een kwart miljoen zal bereiken. “Aangezien vrouwen 80% van de retailuitgaven controleren, en slechts 1 op de 7 bitcoinportefeuilles momenteel in handen is van vrouwen, staat de dam op het punt te breken”, klinkt het.

Standard Chartered (bank) - koersdoel: $5.000

Voor sommige marktdeelnemers moet het ergste nog komen. In een nota van 5 december zei Standard Chartered dat de bitcoin tot 5.000 dollar kan zakken en dat is één van de “verrassingen”. De rendementen kelderen samen met technologieaandelen in het nachtmerriescenario van Standard Chartered voor 2023, want ondanks dat de Bitcoin sell-off vertraagt, is de schade al aangericht. “Meer en meer cryptobedrijven en beurzen worden geconfronteerd met onvoldoende liquiditeit, wat leidt tot verdere faillissementen en een ineenstorting van het vertrouwen van beleggers in digitale activa”

Mark Mobius (guru) - koersdoel: $10.000

Veteraaninvesteerder Mark Mobius had een relatief succesvolle 2022 voorspelling voor wat betreft het koersdoel van een jaar geleden. In mei voorspelde de man dat bitcoin zou dalen tot 20.000 dollar toen het token boven 28.000 dollar werd verhandeld. De koers zou daarna wel naar 10.000 dollar dalen, maar dat gebeurde niet. Of nog niet. Mark Mobius blijft vandaag wel bij dat koersdoel, omwille van de stijgende rente en het algemeen strakkere monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve. “Het houden of kopen van Bitcoin of andere cryptocurrencies is minder aantrekkelijk, omdat het houden van zo’n munt geen rente oplevert”

Carol Alexander (professor) - koersdoel: $50.000

De hoogleraar financiën aan de Sussex University zat er niet ver naast met haar voorspelling dat de bitcoin in 2022 naar 10.000 dollar zou afglijden. Vandaag denkt ze dat de bitcoin kan stijgen, maar niet om redenen die je zou verwachten. De katalysator zou zijn dat meer dominostenen zoals FTX zullen omvallen, waardoor de prijs net stevig kan aantrekken. “"We zullen een maand of twee van stabiele trendmatige prijzen zien, afgewisseld met schommelende perioden en waarschijnlijk een paar kortstondige crashes”. Omdat de handelsvolumes verdampen en handelaars op scherp staan, zullen grote houders (die bekend staan als walvissen) instappen om de markt te ondersteunen. De rijkste 97 bitcoin wallet adressen zijn vandaag al goed voor 14,15% van het totale aanbod

Open deuren instampen 

Wat is, volgens de KBC bank, de waarde van deze koersdoelen?

Wel nul. Deze koersdoelen zijn niet gebaseerd op kasstromen of wat dan ook. Wel op technische analyses en signalen, hoop en algemene verwachting.

Ook de crypto analist Laith Khalaf, financieel analist bij AJ Bell, stelt dat pogingen om de prijs van bitcoin te voorspellen zinloos zijn. Open deuren instampen, heet dat dan.

En de Bulgaarse guru  Antoni Trenchev - oprichter van cryptocurrency-lener Nexo - is ook gestopt met voorspellen omdat “een paar grote krachten tussenbeide kwamen.” Hij voorspelde ooit dat bitcoin begin 2023 een piek van 100.000 dollar zou bereiken. Tja.

Waar dan wel naartoe? Niemand die het weet. Duidelijk is wel dat fanatiek geloof, felle afkeer en allerlei andere sentimenten gekoppeld aan stemmingmakerij en manipulatie ook dit jaar de belangrijkste drijfveren voor de koers van de bitcoin zullen zijn. 

HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  De belangrijkste risico's voor ASML 24 nov | Analyse en Advies
 2. Premium
  Bpost is een klassieke value trap 28 nov | Analyse en Advies
 3. Premium
  Melexis verwacht flinke groei komende jaren 17 nov | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
  Special: Vier potentiële technologietoppers 17 nov | Lange termijn adviezen
 2. Premium
  Micron Technology vormt hogere koerstop 17 nov | Lange termijn adviezen
 3. Premium
  Accsys Technologies heeft de bodem bereikt 23 nov | Lange termijn adviezen
 4. Premium
  Aperam breekt uit 27 nov | Trades
 5. Premium
  Shell neemt wat gas terug 16 nov | Lange termijn adviezen