beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Credit Suisse/UBS: een zombie verdwijnt, een monster verschijnt

'Een zombie verdwijnt, een monster verschijnt', zo beschreef een Zwitserse krant de afgedwongen overname van Credit Suisse. De overname van de 160 jarige bank door UBS, dat wordt geleid door de weggepeste Nederlandse topbankier Ralph Hamers, biedt nog even de gelegenheid goedkoop aandelen van topbanken te kopen.

De gecombineerde bank wordt wereldwijd een toonaangevende kredietverstrekker, met meer dan 5.000 miljard dollar aan totaal belegd vermogen en volgens UBS: 'duurzame waardekansen'. Credit Suisse heeft wereldwijd vele internationale dochterondernemingen.

Spotgoedkoop 

UBS betaald, met drie miljard euro (4 procent van de boekwaarde en 10 procent van de marktwaarde), een schijntje voor Credit Suisse en ook nog eens in aandelen UBS. Kortom, voor deze bank is het een absolute topdeal. Dat zal al snel blijken als de onrust is geluwd. 

Uiteraard heeft Credit Suisse een waarde vermindering ondergaan omdat klanten hun geld hebben weggehaald maar dat gaat nu stoppen en wellicht komt een aanzienlijk deel terug. 

De risico's voor UBS zijn vrijwel nihil omdat de centrale bank van Zwitserland ook nog eens aanzienlijke garanties heeft gegeven op mogelijke lijken in de kast. 

Gevolgen 

Volgens de KBC bank zijn dit enkele van de gevolgen van de overname. 

1. Aandeelhouders. De beleggers in Credit Suisse krijgen door deze deal aandelen UBS. Zij kijken echter aan tegen een forse afprijzing van hun aandelen, zelfs ten aanzien van de stevig gedaalde slotkoers van vrijdagavond.

2. Obligatiehouders. Obligaties die tot het AT1-kapitaal van de bank behoren (goed voor zo’n 16 miljard euro) worden helemaal afgeboekt en naar nul herleid. Het gaat hier vooral om zogenaamde contingent core tier-1 securities (coco’s voor de vrienden), die volgens de regels bij het kernkapitaal opgeteld mogen worden om tot de totale kapitaalsbasis te komen. Deze instrumenten leveren een hoger rendement op dan klassieke obligaties, zonder aandelenrisico. Maar bij stormweer kunnen ze wel omgezet worden in kapitaal, om zo de stabiliteit van de bank te verhogen.

3. Liquiditeit. Om de overname zo goed mogelijk te laten verlopen, maar meer nog om de kalmte zo veel mogelijk te bewaren én te herstellen, kregen UBC en Credit Suisse onbeperkte toegang tot de bestaande faciliteiten van de SNB. Ze krijgen daardoor massa’s liquiditeit in handen. Op basis van de noodverordening van de Bondsraad, kregen beide banken een liquiditeitssteunlening met de status van bevoorrechte schuldeiser voor in totaal maximaal 100 miljard Zwitserse frank. Door aanzienlijke liquiditeitssteun te verlenen vervult de SNB haar mandaat om bij te dragen tot de stabiliteit van het financiële stelsel, en zij blijft daartoe nauw samenwerken met de federale regering en FINMA.

 

Vertrouwen

Wat maar weer blijkt is dat het hele geldwezen is gebaseerd op vertrouwen. En dat vertrouwen is geschaad bij Credit Suisse door extreem mismanagement en veel te traag ingrijpen door de toezichthouder. 

Na de val van de SVBank ging het hek van de dam en begonnen clienten hun beleggingen in fondsen van Credit Suisse te verkopen, werden deposito's verplaatst naar andere banken en werden de aandelen gedumpt.
En dan kan het snel gaan.
Maar paniek is altijd tijdelijk en de draai is al begonnen. Al met al is dit daarom een prima kans om goedkoop aandelen van topbanken wereldwijd aan te schaffen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium