beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Aanpassen aan klimaatverandering goed voor alles

Hoewel alle onafhankelijke deskundigen het erover eens zijn dat global warming een feit is, doet het er eigenlijk niet toe voor het belang van de energietransitie. Het lokaal overstappen op groene energie is namelijk goed voor alles en iedereen. En wel omdat het de hele wereld in staat stelt zelf haar energie op te wekken. En daarmee onafhankelijk te worden van andere landen die daardoor hun olie, kolen en gas in de toekomst nooit meer kunnen gebruiken als drukmiddel. En hoe meer en langer we zon en wind gebruiken voor energieopwekking, hoe goedkoper het wordt.

De strijd tegen de opwarming is uiteraard ook van groot belang om een leefbare aarde te behouden. Er is simpelweg een grens aan de temparatuur die mensen kunnen verdragen. Zo verwachten klimaatdeskundigen dat het in 2030 zo heet zal zijn dat het voor de 200 miljoen kleine boeren in India en Pakistan vrijwel onmogelijk zal zijn om hun land nog te bewerken.

Kansen

Verder biedt de energietransitie grote kansen. Climate tech-bedrijven schieten de laatste jaren de grond uit. Producenten van windturbines, laadpalen en bedrijven in verwarming en ventilatie. Maar ook fabrikanten van energiezuinige apparaten en verlichting. LED-verlichting kan tot wel 90% energie besparen. En dan bedrijven die de landbouw steeds geavanceerder maken, die water kunnen zuiveren. Bouwbedrijven die energieneutrale huizen neerzetten, het electriciteitsnet aanpassen en die wateroverlast en overstromingen bekampen. 

IEX Media redacteur Lucia Rodenburg beschrijft deze boodschap zoals die ook werd gebracht op de European Media Summit door Jennifer Wu, Global Head of Sustainable Investing bij J.P. Morgan Asset Management. 

Wu: "Het is een misvatting dat de gevolgen van klimaatverandering alleen merkbaar zijn in Afrika of de VS. Nee, ook hier en nu gebeurt het, ook in Europa. Dat moeten we erkennen. Het is niet alleen de taak van overheden om in actie te komen, ook van bedrijven. Klimaatverandering negeren is simpelweg een beleggingsrisico."

Op dit moment bestaat er een enorm gat tussen de investeringen die nodig zijn en het geld dat daadwerkelijk op tafel komt om de klimaatverandering goed op te vangen. Er gaat nu wereldwijd bijvoorbeeld maar liefst 470 miljard uur aan arbeid verloren vanwege hittestress. En in India kost luchtvervuiling jaarlijks 1,3 miljard werkdagen.

Realistisch en hoopvol

Maar het is vooral een realistisch en hoopvol verhaal dat Wu wil brengen. Zo kan klimaatadaptatie veel voordelen opleveren - zie ook de afbeelding hieronder. Er kunnen bijvoorbeeld 500.000 extra banen gecreëerd worden in Europa door infrastructuuradaptatie. En er kan 70 tot 140% meer graanopbrengst gerealiseerd worden als boeren hun teeltmethoden aanpassen.

Volgens Wu kunnen door klimaatadaptatie grote economische verliezen worden voorkomen. De kosten/batenverhouding is maar liefst 1:4. Dat betekent dat de voordelen vier keer zo groot zijn als wanneer we niets zouden doen. Dit kan dus veel economisch potentieel opleveren. 

Hoe meten we dit? Het verlagen van de uitstoot bijvoorbeeld is duidelijk meetbaar en goed te vergelijken. "Maar voor adaptatie is het lastiger. Daar kunnen we vooral uitrekenen wat het kost als we niets doen. Die maatstaf is niet perfect, maar het is wel een goed startpunt."

Voorbeelden

De expert noemt een aantal concrete voorbeelden van het investeren in klimaatadaptatie. De eerste is investeren in resilience, ofwel weerbaarheid.

"Denk aan Californië, waar veel bosbranden woedden. De elektriciteitsvoorziening was zwaar gehavend. Een oplossing kan zijn om de elektriciteit ondergronds te geleiden zodat die minder kwetsbaar is bij branden. Ook kan het helpen om meer te investeren in sensoren, zodat eerder gesignaleerd en gewaarschuwd kan worden."

Het bouwen van zeeweringen is ook een goed voorbeeld, stelt Wu. "Die kunnen veel schade voorkomen bij tsunami’s en overstromingen."

Daarnaast kan innovatie in de landbouw een grote bijdrage leveren. "Precision agriculture, ofwel veel preciezer water geven en veel gerichter ziektes behandelen, kan ervoor zorgen dat de landbouw een stuk milieuvriendelijker wordt. Het kan gewassen beter beschermen waardoor voedingsstoffen en water beter opgenomen kunnen worden."

Droogte als wake up-call

De grote droogte in Europa afgelopen zomer was volgens de expert een wake up-call. "De natuur leed behoorlijk onder de droogte, maar de economie ook. Veel schepen hebben minimaal 2 meter water nodig, terwijl de Rijn op een gegeven moment maar 30 centimeter diep was. Commerciële activiteiten werden hierdoor zwaar verstoord, want miljoenen tonnen goederen worden over de Rijn vervoerd."

"Bedenk dat er direct en indirect zo’n 15 miljoen mensen van afhankelijk zijn in hun werk. Het is daarom bijzonder lucratief om te investeren in transport over ondiepe wateren. Dit zijn slechts een paar van de talloze voorbeelden waarom het interessant kan zijn om te investeren in klimaatadaptatie.” 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen