Zwakke ratio, oppervlakkig sentiment zorgen voor koersdreun
dinsdag 06 augustus 2024 07:27
Een echte beurscrash vindt veelal plaats door het samenvallen van twee elementen: ratio en sentiment. De klap die maandag plaatsvond op de beurzen had dit ook. De rationele overweging was dat de koersen wereldwijd hoog staan, gevoegd bij cijfers over een afzwakkende economie in de VS en een volstrekt onverwachte renteverhoging in Japan.
Het sentimentele aspect is de acute dreiging in het Midden Oosten. Komt er nog een grote oorlog?
Die twee onzekerheden zorgde voor de koersval. Maar zoals u vandaag ziet. Het rationele argument is zwak. De wereld economie staat er prima voor. En er zijn geen fundamentele problemen. De koersen staan hoog maar niet uitzonderlijk gezien de winstgevendheid van bedrijven.
En het sentimentele argument? Nog meer oorlog? Tja, de gruwelijke werkelijkheid is dat oorlog vrijwel altijd een goed koopmoment is. Het is namelijk een stimulans voor het overgrote deel van de wereld waar vrede heerst en die gewoon blijft doordraaien.
Desondanks kan deze volatiliteit nog wel even doorgaan. Maar slimme beleggers stappen nu al in bij overdreven koersdalingen van bedrijven die het prima doen.
Maar laten we de echte specialisten aan het woord laten. Wat vinden de economen van de Belgische topbank KBC van de koersdreun.
Lekkere cocktail
Bolero geeft de visie van de strategen van KBC Asset Management:
Het gebeurt al eens in de zomerperiode: je geniet van een prachtige zonnige dag die je afsluit met een lekkere cocktail op een mooi terras. Geen vuiltje aan de lucht maar een kwartier later verschijnen donkere wolken, begint het stevig te waaien en zorgen stortregens voor een inferno.
Een beetje hetzelfde gevoel op de aandelenmarkten de voorbije dagen. Tot midden juli was er weinig aan de hand. De bedrijven publiceerden mooie cijfers over het tweede kwartaal, de economie kabbelde rustig voort terwijl de teruglopende inflatie een (verdere) verlaging van de beleidsrentes in het vooruitzicht stelde.
Harde landing economie?
Daarna keerde echter het sentiment en volgde een stevige correctie. Plots leken de cijfers van de grote IT-bedrijven niet meer zo overtuigend, groeide de vrees voor een hardere landing van de economie die door een lagere beleidsrente niet meer voorkomen zou kunnen worden. Een verhoging van de beleidsrente in Japan katapulteerde de Japanse yen bovendien terug naar de niveaus van het jaarbegin. Een streep door de rekening van beleggers die goedkoop leenden in yen om te beleggen in risicovolle activa zoals aandelen. Om erger te voorkomen werden posities gesloten waardoor de verkoopdruk alleen maar toenam.
Koel hoofd
Heftige bewegingen waarvan het altijd weer even schrikken is. Met een koel hoofd de zaken wat in perspectief plaatsen is uiteraard de boodschap. Aandelenmarkten gingen wereldwijd sinds oktober vorig jaar een kleine 30% hoger met uitschieters zoals de Amerikaanse technologiebeurs die bijna 50% aandikte. Dat beleggers bij wat tegenwind hun winsten willen veilig stellen hoeft niet te verbazen maar dit betekent niet noodzakelijk dat ze de markt definitief de rug toedraaien.
Geen paniek
Wanneer we focussen op wat er echt is veranderd dan is er weinig reden voor paniek:
De zwakkere arbeidsmarktcijfers in de VS zijn een indicatie van de verwachte groeivertraging. De mix van gepubliceerde data wijzen niet op een nakende recessie.
De gepubliceerde bedrijfswinsten lagen in de VS zo'n 10% hoger dan vorig jaar terwijl we in Europa voor het eerst sinds lang opnieuw winstgroei zien.
De Federal Reserve gaf in haar jongste communicatie duidelijk aan dat een eerste renteverlaging er in september aankomt. Het inflatieprobleem lijkt grotendeels van de baan. Bovendien heeft de Fed recent ook meer aandacht voor de afkoeling in de jobmarkt.
Voor wie de focus op wat verder dan de eerste weken of maanden houdt is er weinig reden tot actie. Op kortere termijn kan de zenuwachtigheid wellicht nog een tijdje aanhouden. Waar dan juist het dieptepunt ligt is moeilijk te zeggen.