Waarom verliest goud op termijn zijn glans in de ervaring van Fisher Investments Nederland?
dinsdag 27 augustus 2024 13:20
Fisher Investments Nederland onderzoekt uitgebreid met welke effecten beleggers het dichtst bij hun financiële doelen voor de lange termijn kunnen komen. Uit onze ervaring blijkt keer op keer dat goud minder betrouwbaar is dan aandelen. Goud kan soms kortstondig prachtig glanzen en trekt daarmee de aandacht. Maar op lange termijn is er weinig aan, zo blijkt uit ons onderzoek – het edelmetaal kan maar weinig van de schitterende voordelen die commentatoren aanvoeren ook daadwerkelijk waarmaken.i
Van oudsher zien we altijd dezelfde redenering terugkomen voor goud: dit edelmetaal zou het ultieme afdekkingsmiddel zijn in roerige tijden en zou zijn koopkracht altijd behouden, ook bij een torenhoge inflatie (wanneer de prijzen in de hele economie flink stijgen) en in tijden van financieel tumult. Maar in onze ogen is dit in de recente geschiedenis overduidelijk ontkracht.
Tussen het punt waarop de consumentenprijzen in de eurozone hun laagste jaar-op-jaarontwikkeling noteerden (-0,3% j-o-j), in december 2020, en het punt waarop dat inflatiecijfer piekte in oktober 2022 (10,6% j-o-j), klom de goudprijs 7,5% hoger. Daarmee wist goud de inflatie niet bij te benen, wat Fisher Investments Nederland betreft, en is het dus geen geschikt afdekkingsmiddel.ii Op basis van onze ervaringen met het edelmetaal constateert Fisher Investments Nederland dat de zogenaamde superkracht teleurstelt – wanneer goud het hardst nodig was, bleef het wat dof. Ter vergelijking: over dezelfde periode stegen wereldwijde aandelen 21,6%.iii
Nu zouden we kunnen aanvoeren dat goud in 2022 7,0% heeft gerendeerd, maar ook op basis van dit jaar kunnen we conclusies trekken over het nut ervan als afdekkingsmiddel tegen de inflatie of geopolitieke onrust.iv In de eerste maanden van het jaar zat goud flink in de lift, om in maart te pieken. Maar uiteindelijk werd het jaar 9,3% lager dan die piek afgesloten.v Die prijsdaling was te wijten aan het oplopende inflatiecijfer en de oorlog die in Oekraïne woedde.
Toegegeven, aandelen incasseerden dat jaar ook een verlies.vi Weinig mensen beschouwen aandelen echter als veilige haven voor inflatie of oorlog. Als we het breder bekijken, zien we bovendien dat aandelen de piek van januari 2022 in augustus 2023 weer hadden geëvenaard.vii Goud? Goud piekte in augustus 2020 en was pas in maart 2022 weer tot dat niveau opgeklommen.viii Op basis van het daadwerkelijke rendement op langere termijn was goud overduidelijk niet de rendabelste belegging van de twee.
Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland met de marktgeschiedenis blijkt dat aandelen over langere perioden structureel een hoger rendement opleveren dan goud. Sinds de gouden standaard in 1973 is geschrapt, bedraagt het geannualiseerde rendement – het jaarrendement waarmee het vanaf het beginpunt op de eindwaarde uitkomt – 7,2% in Amerikaanse dollar. We gaan uit van deze valuta vanwege de langere geschiedenis.ix Dat is lager dan het jaarrendement van de MSCI World Index over dezelfde periode: 8,8%.x
Bovendien ging dat hogere rendement van aandelen gepaard met minder tussentijdse schommelingen. De standaardafwijking van goud – de mate van variatie rond het gemiddelde jaarrendement – telt 25,3%, terwijl dat voor aandelen 17,3% is.xi Concreet houdt dit in dat goud over elke mogelijke periode van twaalf maanden in zo'n 68% van de gevallen minder dan 25,3 procentpunt hoger of lager uitviel dan het gemiddelde jaarrendement – een volle 8,0 procentpunt meer dan bij aandelen. Niet alleen heeft goud historisch gezien lagere rendementen opgeleverd, maar de rendementen zijn dus ook nog eens volatieler geweest. Wij geloven niet dat beleggers op lange termijn baat hebben bij activa met dergelijke eigenschappen, omdat het de kans verkleint dat ze hun doelen kunnen bereiken.
De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de drijfveren achter activa wijzen erop dat de geaggregeerde winstgroei van aandelen op termijn hogere rendementen oplevert. Net als alle grondstoffen hebben edelmetalen deze wind in de zeilen niet. Uit ons onderzoek blijkt dat grondstoffen onderhevig zijn aan cycli van forse stijgingen gevolgd door flinke dalingen. Voor goud geldt dat dubbel, omdat het weinig industriële toepassingen heeft. De vraag hiernaar is dan ook sterk afhankelijk van het sentiment – de stemming van kopers – en wat ons betreft zijn schommelingen in dit sentiment onmogelijk te timen. Aangezien de bedrijfscyclus niet is gegrond op commerciële toepassingen, blijkt het sentiment af te hangen van drastisch schommelende inschattingen van de effectiviteit van goud als oppotmiddel. Zoals we eerder lieten zien, is er soms nauwelijks peil op te trekken – en niet per se in perioden waarin de vermeende afdekkingsfunctie erg nuttig zou zijn.
Wij willen niet tevergeefs op zoek naar onderliggende redenen voor de sentimentsomslagen – die soms zelfs om geen enkele aanwijsbare reden voorkomen. In plaats daarvan brengen we de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten in kaart, waar we veel meer op kunnen bouwen. Hoewel de toekomst allesbehalve zeker is en de bedrijfsresultaten soms tijdelijke klappen te verwerken krijgen, lopen ze over de lange termijn gezien doorgaans op – naast de omzetcijfers en het prijszettingsvermogen – zo blijkt uit onze observaties. Beleggers met aandelen delen mee in deze winsten en profiteren er rechtstreeks van. Dus wanneer Fisher Investments Nederland de beleggingsvooruitzichten van goud hiernaast legt, blijkt de prachtige glans toch vooral een zinsbegoocheling.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland
Lees hier alle Beleggingsideeën van Fisher Investments Nederland
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (""Fisher Investments Europe""). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
i Bron: FactSet, per 11-7-2024. Gebaseerd op het rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden en de goudprijs per troy ounce in euro, 31-12-1972 tot en met 30-6-2024.
ii Bron: FactSet, per 11-7-2024. De geharmoniseerde consumentenprijsindex van de eurozone (GICP), december 2020 tot en met oktober 2022, goudprijs per troy ounce in euro, 31-12-2020 tot en met 31-10-2022.
iii Bron: FactSet, per 11-7-2024. Rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden, 31-12-2020 tot en met 31-10-2022.
iv Bron: FactSet, per 15-7-2024. Rendement van goud in euro, 31-12-2021 tot en met 8-3-2022.
v Bron: FactSet, per 15-7-2024. Rendement van goud in euro 8-3-2022 tot en met 31-12-2022.
vi Ibid. Rendement MSCI World Index, 4-1-2022 tot en met 20-6-2022.
vii Bron: FactSet, per 11-7-2024. Rendement MSCI World Index met netto-dividenden, 4-1-2022 tot en met 1-8-2023.
viii Bron: FactSet, per 11-7-2024. Goudprijs per troy ounce in Amerikaanse dollar, 6-8-2020 tot en met 4-3-2024. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.
ix Bron: FactSet, per 11-7-2024. Goudprijs per troy ounce in Amerikaanse dollar, 31-12-1972 tot en met 30-6-2024. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.
x Bron: FactSet, per 11-7-2024. Rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden in USD, 31-12-1972 tot en met 30-6-2024. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.
xi Bron: FactSet, per 11-7-2024. Rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden en de goudprijs per troy ounce in Amerikaanse dollar, 31-12-1972 tot en met 30-6-2024. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.