beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met de nutssector

Wat maakt nutsbedrijven tot een zogeheten defensieve sector? Fisher Investments Nederland beoordeelt nutsbedrijven en de defensieve kenmerken ervan, en we geven aan wanneer beleggers er volgens ons baat bij hebben om hun weging te verhogen.

Een defensieve sector of defensief aandeel presteert meestal beter in een neerwaartse markt. Dit betekent niet dat de koers van defensieve aandelen stijgt als andere aandelenkoersen dalen - ze dalen gewoon minder sterk. Hoe dat komt? Omdat de vraag naar hun producten en diensten relatief stabiel is en niet veel stijgt of daalt op basis van economische groei. Daardoor zijn de inkomsten die eruit voortvloeien over het algemeen stabieler dan die van andere producten en diensten. Ze kunnen dan ook worden omschreven als niet-cyclisch of niet economisch gevoelig. Terwijl hun bedrijfsactiviteiten in een recessie (diepe of langdurige economische krimp) waarschijnlijk niet geheel stilvallen, zullen ze waarschijnlijk ook niet explosief groeien in een periode van expansie.

Dus waarom worden nutsbedrijven als defensief gezien volgens de sectoranalyses van Fisher Investments Nederland? Nutsbedrijven zijn ondernemingen die huishoudens en bedrijven voorzien van elektriciteit, water en gas. Ze zijn meestal sterk gereguleerd omdat ze vaak de enige leverancier van deze essentiële diensten zijn. Gezien het gebrek aan keuze of de moeilijkheid om van aanbieder te veranderen, hebben nutsbedrijven meestal te maken met streng overheidstoezicht, met name op de tarieven die ze hun klanten in rekening brengen. Dit kan hun winstpotentieel beperken aangezien hun winstgevendheid grotendeels vastligt en voorspelbaar is, vooral omdat er geen sterke correlatie is tussen de vraag en de economische groei.

Fisher Investments Nederland constateert dat er meestal ook heel weinig concurrentie is gezien de hoge vaste kosten om deze diensten te leveren. Het is waarschijnlijk ingewikkeld en duur om huishoudens aan te sluiten op de nutsvoorzieningen van alternatieve aanbieders. Terwijl de barrières voor nieuwkomers enorm kunnen zijn, waardoor de inkomsten behouden blijven, kan dat ook de groeimogelijkheden beperken. In onze ervaring betekent dit dat nutsbedrijven vaak achterblijven tijdens periodes waarin de koersen over het algemeen stijgen (een bullmarkt) en aan kop gaan wanneer de economie en de markten dalen.

Hoe kunnen beleggers deze kenmerken benutten op basis van de marktbeoordeling van Fisher Investments Nederland? Omdat uit ons onderzoek blijkt dat nutsbedrijven doorgaans achterblijven tijdens bullmarkten - als de aanhoudende economische expansie in de koersen wordt verwerkt - kan het rendement onder druk komen te staan als de sector een overweging heeft tijdens een bullmarkt. We hebben gezien dat sectoren die gevoeliger zijn voor de economische bedrijvigheid en sectoren die langetermijntrends volgen (bijv. de opkomst van cloudcomputing, waarbij servers off-site worden opgeslagen in een datacenter) vaak beter presteren. We denken dat beleggers in een dergelijke situatie de voorkeur geven aan snelle winstgroei dan aan de trage groei van nutsbedrijven.

Maar als u vermoedt dat er een bearmarkt aankomt - een langdurige, brede daling van de aandelenkoersen met meer dan 20% veroorzaakt door onderschatte negatieve factoren - dan is de nutssector waarschijnlijk het overwegen waard, althans tot op zekere hoogte. Als winsten schaars worden, zien we dat beleggers op zoek gaan naar aandelen van bedrijven die ook winstgevend zijn wanneer de economie krimpt, zoals nutsbedrijven. Onder dergelijke omstandigheden kunnen nutsbedrijven aan kop gaan.

Hoe zou dat er in de praktijk kunnen uitzien als we uitgaan van Fisher Investments Nederlands beoordelingen van historische gegevens? Figuur 1 toont de relatieve prestaties van nutsbedrijven ten opzichte van de MSCI World Index sinds 2007, inclusief de laatste drie bearmarkten, in Amerikaanse dollar. We hebben gemerkt dat nutsbedrijven buiten de bearmarkten over het algemeen achterblijven. Vanzelfsprekend verloopt dit niet in een rechte lijn. Markten bewegen zelden in een rechte lijn, is onze ervaring. Maar zoals de grafiek laat zien, blijven nutsbedrijven over het algemeen achter tijdens bullmarkten. Maar Figuur 1 laat zien dat tijdens bearmarkten de nutssector het meestal beter doet dan de markt en zijn defensieve rol dus goed vervult.

Figuur 1: Tijdens bearmarkten presteren nutsbedrijven doorgaans het best
Tijdens bearmarkten presteren nutsbedrijven doorgaans het best
Bron: FactSet, per 08-08-2024. Rendement van de MSCI World Utilities en MSCI World met nettodividend, 31-12-2006 tot en met 31-12-2023.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland

Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland

Lees hier alle Beleggingsideeën van Fisher Investments Nederland

 

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (""Fisher Investments Europe""). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
NEEM NU EEN ABONNEMENT OP IEX PREMIUM > NU 3 MAANDEN VOOR SLECHTS €24,95!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    ASML vertrouwt op leveranciers 01 okt | Analyse en Advies
  3. Premium
    Welkome opsteker voor Pharming 26 sep | Analyse en Advies
  4. Premium
    Wordt Basic-Fit van de beurs gehaald? 01 okt | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Kan ASML het herstel eindelijk verder vormgeven? 26 sep | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Update Big Tech 27 sep | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Medtronic staat klaar voor flink herstelbeweging 30 sep | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium
    Aperam: instappen na correctie 27 sep | Lange termijn adviezen