beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

De ervaringen van Fisher Investments Nederland met arbeidsmarktindicatoren

Arbeidsmarktgegevens zijn een schijnbaar intuïtieve manier om inzicht te krijgen in de economie. Als de werkgelegenheid stijgt en de werkloosheid daalt, zijn de economische omstandigheden positief ... en omgekeerd. Vanwege het klaarblijkelijke belang van de arbeidsgegevens worden in de financiële publicaties die wij volgen regelmatig de laatste resultaten van de werkgelegenheidsrapporten en hun mogelijke downstreameffecten uitgebreid verkondigd. Maar als Fisher Investments Nederland zulke zogenaamd veelzeggende arbeidsmarktindicatoren ervaart, zien we dat ze te laat komen en van weinig belang zijn voor de aandelenmarkten in de toekomst.

Zoals Figuur 1 laat zien, hebben omslagpunten op de arbeidsmarkt de neiging om achter te blijven op aandelen. Neem de drie meest recente recessies in de eurozone, zoals gedefinieerd door het Centre for Economic Policy Research-Euro Area Business Cycle Network (de officiële arbiter voor recessies in de eurozone). In alle gevallen gingen bearmarkten (fundamenteel gedreven beursdalingen van meer dan -20%) die ermee gepaard gingen vooraf aan een recessie en stijgende werkloosheidscijfers.

Figuur 1: Werkloosheid blijft achter bij aandelen en economische groei

Bron: FactSet, per 9-9-2024. MSCI Economische en Monetaire Unie (EMU) Index rendement met netto dividend en werkloosheidspercentage eurozone, 31/12/1999 - 31/8/2024.

De piek van de werkloosheid in april 2013 lag bijvoorbeeld 19 maanden achter op het dieptepunt van de markten in de eurozone - de volledige recessie van 2011 tot 2013. Dit sluit aan bij de ervaringen van Fisher Investments Nederland met historische marktgegevens die laten zien dat aandelen vooruitkijken en over het algemeen de waarschijnlijke economische resultaten ongeveer 3 tot 30 maanden van tevoren inprijzen.

Arbeidsmarktgegevens daarentegen lopen meestal achter en geven slechts een momentopname van de economische omstandigheden in het verleden. Hoe dat komt? Bedenk hoe een recruitement manager beslissingen over het werven van nieuw personeel zou kunnen afwegen. Het inwerken van nieuwe werknemers vergt vaak aanzienlijke bedrijfsmiddelen en -uitgaven (denk aan werving, sollicitatiegesprekken en training). Wanneer Fisher Investments Nederland de aanwervingspraktijken van bedrijven ervaart, zien we dat ze meestal wachten met het uitbreiden van hun personeelsbestand totdat de vraag van klanten hen dwingt om extra personeel in te zetten - ruim nadat de economische omstandigheden zijn verbeterd. We zien dat bedrijven personeelsuitbreidingen als laatste redmiddel zien en het liever doen met wat ze hebben totdat het uitbreiding noodzakelijk is.

Tegelijkertijd hebben we gemerkt dat bedrijven terughoudend zijn in het ontslaan van werknemers, zelfs als er moeilijke tijden aanbreken. Dit omdat bedrijven over het algemeen veel waarde hechten aan het menselijk kapitaal van hun bedrijf - een van hun meest waardevolle bezittingen. Wanneer bedrijven geconfronteerd worden met kostenbesparingen in een uitdagende economische periode, proberen ze ontslagen te vermijden tenzij er geen alternatief is. In plaats daarvan kiezen ze er vaak voor om kostenbesparingen elders prioriteit te geven (bijv. uitbreidingsplannen, marketing, voorraden, discretionaire projecten, bonussen en administratieve overhead), gebaseerd op onze waarnemingen. Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland met het gedrag van bedrijven blijkt dat de meeste bedrijven niet willen dat talent waarin ze veel hebben geïnvesteerd verloren gaat als dat niet nodig is, omdat ze weten dat de tijd, moeite en kosten om het later te vervangen hen op een aanzienlijk concurrentienadeel kan komen te staan.

Denk nu eens na over de gevolgen hiervan voor de investeringen: banenrapporten weerspiegelen informatie die een nawerking is van economische groei, zo blijkt uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland met de geaggregeerde werkgelegenheidsbeslissingen van bedrijven. Naar onze mening staan de werkgelegenheidsindicatoren hierdoor in de achterhoede van de conjunctuurcyclus, terwijl de aandelenkoersen voorop staan en vooruitlopen op economische trends voordat ze algemeen zichtbaar worden.

Dus hoe kunnen beleggers dit inzicht - de achterblijvende aard van arbeid - toepassen? Financiële commentatoren die wij volgen, hechten vaak onevenredig veel belang aan wat banenrapporten zogenaamd onthullen over de huidige staat van de economie, maar ook over de toekomst. Maar zoals ons onderzoek laat zien, is dit vooral ruis en bijkomstig voor aandelen die op de toekomst gericht zijn. Wij denken dat beleggers het gebabbel over wat werkgelegenheidstrends zogenaamd voorspellen voor de economie en de markten, kunnen negeren.

We denken echter dat metingen rond arbeid nuttig zijn om te volgen vanuit een ander perspectief: het meten van het sentiment. Hoewel uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland met de werkgelegenheidscijfers blijkt dat deze niet bepalend zijn voor de richting van aandelen, zijn brede reacties op gegevens over banengroei - en de houding ten opzichte van de arbeidsmarkt in het algemeen - een manier om te bepalen of mensen overwegend pessimistisch of optimistisch zijn over de economie. De mate waarin dit op de verwachtingen drukt - of ze versterkt - kan het makkelijker (of moeilijker) maken voor de realiteit om ze weg te nemen. Naar onze inschatting is het deze kloof tussen werkelijkheid en verwachtingen die de markten het meest beweegt. Hoe somberder de stemming, vooral over factoren zoals werkgelegenheidsrapporten die weinig te maken hebben met toekomstige economische groei, hoe groter de kans dat de resultaten beter uitvallen dan gewaardeerd - waardoor aandelen hoger worden - en vice versa.

Zoals Fisher Investments Nederland arbeidsmarktgegevens ervaart, raden we aan om niet naar dergelijke reeksen te kijken om te weten welke richting de werkelijkheid zal inslaan, maar om te weten hoe mensen zich voelen en of dat terecht is of niet bij het beoordelen van hoe de economische vooruitzichten zich waarschijnlijk zullen ontwikkelen in de nabije toekomst.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland

Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland

Lees hier alle Beleggingsideeën van Fisher Investments Nederland

 

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (""Fisher Investments Europe""). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
NEEM NU IEX PREMIUM MET 73% KORTING> NU 25 WEKEN AANDELENANALYSES EN TIPS VOOR €25,-

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    ASML heeft wel degelijk concurrentie 02 dec | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
    Deze largecap biedt 30% upside 09 dec | Analyse en Advies
  4. Premium
    Short squeeze Just Eat Takeaway? 29 nov | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Nieuwe opname in de ETF modelportefeuille 04 dec | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Portefeuille update Europa: Eén nieuwe opname 02 dec | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium