Expert Opinie

Signalen 15 november 2015

Rob Bliekendaal | Zaterdag 14 november 2015 19:42

Foto van Rob Bliekendaal

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag van vrijdag -1,16 procent lager op 17.245 punten. De S&P 500 daalde -1,08 procent naar 2012 punten, de brede technologiebeurs Nasdaq daalde met -1,54 procent tot 4927 punten.

Deze week raakte de AEX 3,5% kwijt. De grootste stijgers binnen de AEX waren afgelopen week NN-Group (+1%) en KPN (+6%). Dalers zijn Shell (-7%) , Delta Lloyd (-8%) , Boskalis(- 9%), Arcellor Mittal (-9.5%), Aegon (-12%). In de Midcap-index (AMX) (-3,5%) ging het nog goed met TomTom (+8%), en grote teleurstelling Fagron (- 14%).

De koperprijs kelderde naar 4925 dollar per ton, naar het dieptepunt van 2009. De koperprijs is een goede graadmeter voor de algemene stand van de wereldeconomie omdat koper nog steeds overal in alle elektrische apparaten wordt gebruikt.  Het zou een eerste indicator kunnen zijn dat ondanks de eindejaarsrally die we wellicht in oktober al achter de rug hebben gehad, dat we in een nieuwe economische crises terecht zijn gekomen. Dit uiteraard ook doordat China als grootverbruiker van koper, nu minder aan het afnemen is als voorheen.
Echter ook de olieprijzen zijn verder weer aan het dalen. Het IEA (internationaal agentschap) meldt dat er een groot overaanbod bestaat op de oliemarkt. Hierop daalde een vat Brent direct met 1%.
Het positieve sentiment slaat deze week het beetje om nu door toch de relatief hoge schulden en de lage groeicijfers die bedrijven hebben. Of dit een langdurige correctie wordt is even nu de vraag afhankelijk van de groei van de wereldeconomie.  Dat wordt nu dus toch nog spannend komende weken. Markten reageren weer positief op negatieve acties van de FED, dit omdat beleggers met de huidige volatiliteit toch weer op zoek zijn naar rendement op ouderwetse spaarproducten.  
In de maand Oktober in aanloop van de eindejaarsrally ging het heel hard omhoog, en nu is er wellicht de eerste bezinning hierop begonnen. De volatiliteit is zoals gemeld, sterk gestegen. In de VS dalen de productenprijzen, consumenten vertrouwen stijgt licht, en de retailsales vallen tegen. We verwachten dus de rentestijging van de FED.  Wellicht ook nog wel een nieuwe ronde Quantitive Easing in de VS.
Bekijk onze lopende beurssignalen op www.perfectindicator.nl de beste indicator voor uw beleggingssignaal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties
  • Nog geen reacties gegeven

Disclaimer

De auteur schrijft deze expert opinie op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze expert opinie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.