Expert Opinie

Sinterklaasdip

John Beijer | Vrijdag 4 december 2015 09:57

Foto van John Beijer

Geachte relatie, 

 
De financiële markten bewegen tussen hoop en vrees nu Mario Draghi zijn pakket aan steunmaatregelen nu niet verder heeft vergroot. De verwachtingen waren dan ook erg hoog gespannen en de beurs klettert in elkaar. Vanochtend noteerden we nog op 471 en inmiddels noteren we op 451 punten. In onze recente nieuwsbrieven hebben we het al meerdere keren aangegeven en als vaste lezer weet U dat wij altijd rondom Sinterklaas een dipje verwachten.
 
Statistieken
 
We zijn gek op statistieken. In 2013 zakten we vanaf 397 naar 375. In 2014 was de schade groter. Toen vielen we terug van 429 naar 390, om vervolgens het jaar netjes op 424 af te sluiten. We zien dus met regelmaat in de geschiedenis Sinterklaasdips voorbij komen van 4 a 6 procent. Als we dit vanaf 473 berekenen, dan zouden we zo rond de 448 a 443 een bodem in de markt moeten hebben. Uiteraard is ieder jaar anders, maar de statistieken die we raadplegen, hebben wij al sinds 1980 en vandaar dat wij van mening zijn dat we daarmee aan de slag kunnen.
 
De huidige dip zien wij dan niet, in tegenstelling tot andere partijen, als een voorbode voor een verdere daling. We zien hier en daar berichten voorbij komen dat men de Aex heeft zien toppen op 510, vervolgens zijn we teruggevallen naar de 405 en hebben we nu het herstel richting de 473 afgemaakt en zetten we in de grafiek een lagere top neer. Onze visie is dat de Aex nu een dip laat zien binnen de stijgende trend en zolang we maar 428 blijven, er juist sprake is in de weekgrafieken van een mooie opgaande trend die sinds 2012 is ingezet. Zowel stijgingen als dalingen gaan nooit in één streep en dat biedt perspectief om juist nu kwalitatief goede posities in te slaan.
 
Grondstoffen
 
We ons wel zorgen baart, is de vrije val van de grondstoffen. Twee weken terug waren wij te gast in de RAI op de beleggersfair en gaven wij een masterclass over beleggen in megatrends. Klik hier voor een videoverslag van deze masterclass. Wat ons tevens opviel, was dat er enorm veel animo was om deze masterclass te bezoeken, omdat men kennelijk wilt weten wat de megatrends voor de komende jaren zijn. Één van de trends die wij zien is de verschuiving van het kopen van artikelen in fysieke winkels naar online shopping. Een fonds dat we daar tipten was Alibaba. De koers is inmiddels 10 procent opgelopen, maar er is nog ruimte naar 92 Dollar volgens onze visie.
 
Een andere trend die we zien, is de vergrijzing. De vraag naar healthcare zal de komende jaren fors gaan toenemen, waar fondsen als Philips van gaan profiteren. Wij verwachten dan ook dat Philips de komende maanden op weg kan naar 28 euro. De grondstoffen staan dus fors onder druk. In onze systemen heeft het goud onder 1070 Dollar een langere termijn verkoopsignaal gegeven en mag op weg naar 690 Dollar. Het koper doet het ook al maanden slecht en mag op weg naar 1.50 Dollar. Wereldwijd zien we de olieprijs natuurlijk ook afkomen, maar daar denken we juist van dat het merendeel van de daling al is geweest. We zouden wellicht nog een keer een uitschieter naar 38 Dollar kunnen krijgen, maar dan mag er een herstel verwacht worden in 2016.  
 
AEX
 
De Aex heeft gisteren wederom de weerstandszone rond 470-473 getest en valt, mede door de woorden van Draghi, fors terug. We hebben nu steun op 448, 445 en 442 Voor de uptend id het van belang dat we niet onder 438 sluiten en dat we weer snel boven de 458 kunnen komen. De afgelopen maanden hebben wij met ons Beursfoon on tour programma in samenwerking met de Commerzbank vele plaatsen in Nederland aangedaan en hebben honderden van onze klanten gesproken tijdens onze webinars en seminars. Daarin proeven wij toch een afwachting om in te stappen. Vele van U hebben de mening dat de beurs het eigenlijk al leuk heeft gedaan in 2015 en dat men pas in 2016 een verder stijging verwacht.
 
Een fonds waar wij negatief over zijn, is Altice. Het bedrijf timmert flink aan de weg en doet mooie overnames. Zeer opmerkelijk vinden wij dan ook het bericht dat één van de topmensen 61 miljoen aandelen verkoopt. Als je vertrouwen in je eigen bedrijf hebt, ga je niet dit soort aantallen aan aandelen verkopen, is onze visie. Wij vergelijken dit met de heer Kramer van Fugro. Ook hij begon eigenlijk redelijk onverwachts enorme porties van zijn aandelen te verkopen en het bedrijf kwam vervolgens in zwaar weer terecht. Hij moest het veld ruimen en Boskalis was de reddende engel. De strategie is dan ook nu om daar oplevingen te gebruiken om puts te kopen voor de volgende dip richting 10 euro.
 
Speculatief kunnen een aantal fondsen nu opgepikt worden. Delta Lloyd, de claimemissie zal plaatsvinden rond de 5 euro en we noteren nu rond de 5.70 euro. Fagron, de angst voor een emissie zit inmiddels ruim in de koersen verdisconteerd en er kan nog steeds een eventuele overname aankomen. Shell, voor 22.70 euro mag deze ondanks de druk op de olieprijs nu gekocht worden. De markten zijn volop in beweging en deze Sinterklaasdip biedt mooie kansen. Klik hier voor een uitgebreid videoverslag van de uitreikingen van de Gouden Stieren 2015. Karlijn ging voor U op zoek naar de gouden tip voor 2016. 
 
AEX Daggrafiek
 
Met vriendelijke groet,
 
John Beijer
 

Reacties
 • Wat mij opvalt is dat Ed iedereen de maat neemt maar zelf nooit meer een uitspraak doet dat lijkt mij heel goedkoop . Jij voorspelde toch dat de dow nu op 11000 punten zou staan en gestaag zou zakken naar 6500 in 2016 of is jou analyse nu 180 graden gedraaid .....het zou kunnen natuurlijk maar als jezelf geen visie hebt beste Ed dan kun je beter bij een breiclub gaan en ons hier niet lastig vallen met al die onzin.

  Wim 14 december 2015 00:01:45
 • Maar met zijn denktempo vertelt ie ongeveer rond Pasen dat we afgelopen Kerst een rally hadden, die hij uiteraard ook verwachtte.

  Gerrit de rover 13 december 2015 10:12:23
 • De man analyseert niet, maar denkt. Denkt wat er zal gaan gebeuren...

  Ed 12 december 2015 12:53:12
 • ben benieuwd naar zijn volgende stukkie. Na zijn zomerrallydebacle duurde het dus grof 5 maanden aleer Johnny B weer verscheen met de Sintdip. ( nadat die dip al geweest was ). zijn hierboven genoemde fondsjes om op te pakken zijn alweer in sommige gevallen 20 procent gezakt. Shell staat inmiddels ook een procent of 8 lager. Dus mocht u een kerstbonus hebben gekregen in november en u heeft deze man gevolgd na 4/12 dan is die bonus nu wel verdampt. Niet gek toch, binnen een weekie ?

  Gerrit de rover 11 december 2015 14:28:01
 • Omdat er teveel van dat soort mensen als jij met dezelfde redernatie in aandelen zitten Karel ..... Sprookjes bestaan niet en al helemaal niet op een beurs!

  Crash 11 december 2015 11:45:41
 • Waarom zou de beurs nu verder moeten dalen dan? de rente mag best iets omhoog, maar daar kan ik mij inflatie op de spaarrek niet van gaan betalen, ik blijf lekker in de aandelen zitten. Jaar terug deed deze man het lang niet gek http://www.beurs.nl/opinie/expertopinies/john-beijer/3643572/aex-op-koersdoel-nu-naar-500-punten

  Karel Haasdrecht 11 december 2015 10:07:04


Disclaimer

De auteur schrijft deze expert opinie op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze expert opinie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.