Expert Opinie

Signalen 26 juni 2016

Rob Bliekendaal | Zondag 26 juni 2016 16:26

Foto van Rob Bliekendaal

 

De beleggers gokten op Bremain en het werd toch uiteindelijk een Brexit. Behoorlijk geschrokken waren de financiële markten want die gingen er te snel vanuit dat de Britse stemmers toch puur rationele mensen zijn. Politici vergaten even dat de publieke emoties rondom open grenzen, immigratie, banenverlies, trage tempo van assimilatie, terrorisme, politieke correctheid met standpunt loze politici, slechte screening, behoud eigen identiteit, robuuste soevereiniteit binnen een land zonder no-go area’s,  allemaal zomaar bij een publiek referendum zwaarder kunnen meewegen dan het rationele vertrouwen in een EU en de eurozone. Groot gedeelte van de onderklasse en middenklasse Britten zijn het zat, met name de ouderen. De EU dacht dat de Brexit discussie alleen ging over pure economie, bureaucratie, regelgeving, en de Engelse wekelijkse bijdrage van 120 mln. pond per week. De Brexit zegt ook iets over de grote onvrede onder de huidige werkklasse van laag en middeninkomens van Engeland waar via het referendum nu recht aan gedaan moet worden. 

Dit is het begin van het uiteenvallen van de EU en eurozone, en niet alleen Engeland. Het referendum-vuurtje en het kunnen kiezen voor eigen regelgeving, restricties en eigen grenzen, en tevens eigen munt slaat nu al snel over naar andere landen. Deze sorteren nu al voor een exit-referendum bij aanstaande verkiezingen om zo daar recht te doen aan de heersende onvrede over de helaas nog steeds falende EU op meerdere fronten die alle inwonerssignalen steevast negeerde. De goudprijs ging op het Brexit-nieuws hard omhoog.

Op de korte & middellange termijn nemen de Britten nu even de pijn van de artikelen die geïmporteerd worden, die zijn direct duurder geworden en zal een paar procent bruto binnenlands product kosten. Dit door de koers van de pond die direct al onderuit ging, en nog wel lager zal gaan, en daarmee ook de koopkracht richting EU verzwakt. Maar na een aantal jaar zijn ze van het gezeur af en gaan ze er juist op verdienen en mogen hun eigen beleid bepalen.

Engeland krijgt juist een sterkere economie zonder de huidige slecht gecontroleerde open grenzen, en  ze krijgen 2 jaar de tijd om de Brexit goed uit te onderhandelen met de EU. In sommige sectoren (banken/verzekeringen) zal de werkloosheid oplopen doordat deze banen worden teruggeplaatst in de EU nu Londen/City niet meer het financiële hart kan zijn van Europa. Al was er al natuurlijk de verregaande versnelde digitalisering wereldwijd gaande in de financiële sector dat nog tot veel banenverlies zal leiden in deze sector. Werkvergunningen (visa’s) zullen gemaakt moeten worden voor de huidige mensen uit de EU die nu in Engeland werken, bedrijven zullen de prijzen en voorwaarden moeten aanpassen als ze handel drijven met de EU net zoals Zwitserland dat nu doet.

In andere sectoren zal de werkgelegenheid in Engeland weer groeien doordat er nu op eigen scherpe voorwaarden geconcurreerd kan worden met de EU. Engeland is een zeer grote afzetmarkt, en dat is prima als onderhandelingssituatie voor de Britten bij nieuwe verdragen. De rente zal verder kunnen dalen door ingrijpen van de Bank of England (Quantitative Easings, pond devalueren voor betere uitgangspositie t.o.v. EU voor behoud van werkgelegenheid). Daarnaast kan zij de rente verder verlagen, en dat is goed voor de huizenprijzen aldaar.  Ook de ECB kan voor de EU natuurlijk nog stappen er tegenover zetten als verdere renteverlaging, en kiezen voor een nog langere periode van Quantitative Easings en extreme volumes gaan opkopen voor extra steun aan de markt. Geld wordt dan nog goedkoper dan het al was. Het is de vraag of we hier blij van moeten worden en dit niet de verdere tekenen aan de wand zijn dat de beurs weinig weerslag heeft met de reële economie waar de meeste inwoners terecht over klagen.

Op weekbasis staat de AEX toch nog steeds rond dezelfde niveaus als vorige week. Het zal hier waarschijnlijk niet bij blijven gegeven de huidige onzekerheid en onduidelijkheid die er in de markt nu heerst. Midcap daalde nog slechts een procent op weekbasis. Ook de EU zal nu met stevige interne conflicten te maken krijgen en de bedrijven krijgen hier ook weer last van in hun internationale groei-ambities met als negatief effect voor de koersen op beurs. De banken zullen hun bezittingen in Engeland moeten gaan herwaarderen, en dat zal veel financiële instellingen die ook in Londen zijn gevestigd, op de balans en verlies- en winstrekening een negatief effect geven komende kwartaalcijfers.

 

www.perfectindicator.nl  alle signalen notarieel vastgelegd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties
  • Nog geen reacties gegeven

Disclaimer

De auteur schrijft deze expert opinie op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze expert opinie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.