Market talk

Beursblik: Air France-KLM ziet resultaten onder druk staan

Woensdag 2 november 2016 11:10 Luchtvaartgroep komt met strategische update.
(ABM FN-Dow Jones) Air France-KLM heeft in het derde kwartaal de winst en omzet zien dalen. Dit blijkt uit een consensus van negentien analisten die de luchtvaartgroep volgen, zoals gepubliceerd op de website van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep.
De omzet van Air France-KLM kwam het afgelopen kwartaal volgens de consensus uit op 6.807 miljoen euro, beduidend minder dan de 7.415 miljoen euro een jaar eerder.
Ook de operationele winst zal volgens de analisten in de afgelopen verslagperiode lager zijn dan vorig jaar. De marktvorsers gaan gemiddeld uit van operationele winst van 729 miljoen euro, terwijl vorig jaar nog een operationele winst van 898 miljoen euro in de boeken werd gezet.
Onder de streep restte volgens analisten een nettowinst van 476 miljoen euro, iets minder dan de 480 miljoen euro uit dezelfde periode vorig jaar.
Financieel directeur Pierre-François Riolacci van Air France-KLM stelde bij publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal dit jaar nog te hebben geprofiteerd van de lagere olieprijs, maar dat er tegelijkertijd een verslechtering van het economische en geopolitieke klimaat merkbaar was. Luchtvaartmaatschappijen dachten in 2016 dankzij de lage olieprijzen en gunstigere hedges juist af te stevenen op recordwinsten. Overcapaciteit en daarbovenop ook nog eens een reeks terroristische aanslagen in Europa maakten evenwel een einde aan deze hoop.
Analisten van Exane BNP Paribas zijn van mening dat de luchtvaartmaatschappij lastige tijden te wachten staat. De vraag in de Franse kernmarkt verzwakt en de piloten van de Franse tak van Air France zijn er volgens de marktvorsers op gebrand om een collectieve arbeidsovereenkomst "met een gouden randje" binnen te slepen, ondanks de scherpe concurrentie die Air France-KLM ondervindt van maatschappijen uit de Golfstaten.
Volgens analisten van RBC drukken zwakkere winsten en een stijging van de schulden momenteel ook op het aandeel Air France-KLM. Bij de cijfers over het tweede kwartaal wist de luchtvaartmaatschappij evenwel de omvangrijke schuld verder terug te dringen. De onderneming verwacht de nettoschuld aanzienlijk verder te kunnen verlagen dan de 4 miljard euro die bij de halfjaarcijfers werd gerapporteerd.
De in juli in dienst getreden CEO Jean-Marc Janaillac zal donderdag meer inzicht geven in de strategie. De kosten zullen flink omlaag moeten en het onderlinge vertrouwen juist flink omhoog, zo liet de topman al weten. De luchtvaartmaatschappij kampte deze zomer met stakingen en een gebrek aan vertrouwen bij dochter KLM.
Het aandeel Air France-KLM noteerde woensdag 1,6 procent lager op 5,46 euro. De maatschappij publiceert donderdag voor opening van de beurs de kwartaalcijfers.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
November 02, 2016 06:10 ET (10:10 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven