Market talk

Beursblik: ABN AMRO stelt groeiverwachting Nederland opwaarts bij

Dinsdag 15 november 2016 14:08 Bank verwacht nu groei van 2 procent.
(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie zal dit jaar met 2 procent groeien, dankzij een aantrekkende koopkracht. Dit is de verwachting van econoom Nico Klene van ABN AMRO.
De bank voorzag een groei van het bruto binnenlands product met 1,5 procent voor dit jaar, maar na een groei van 0,7 procent in het derde kwartaal en een licht opwaartse herziening van het tweede kwartaal naar eveneens 0,7 procent, ligt de verwachting nu op een plus van 2 procent.
De verbetering van de consumptie van gezinnen in het derde kwartaal is in de visie van Klene niet verrassend, gezien de koopkrachtverbetering van dit jaar.
Klene vindt het overigens opmerkelijk dat de investeringen van bedrijven niet zijn gestegen. De bank vindt de groei van de wereldhandel nog steeds mager, ondanks indicaties dat die groei aantrekt.
De risico's voor de economie voor 2017 liggen wat betreft de econoom van ABN AMRO bij de gevolgen van Brexit, het referendum in Italië van begin december, de politieke verkiezingen in diverse eurolanden en de onzekerheden ten aanzien van de wereldeconomie.
Het risico aan de bovenkant is de mogelijkheid van een positieve impuls aan de economisch groei als gevolg van het beleid van de aanstaande president van de Verenigde Staten, Donald Trump.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
November 15, 2016 08:08 ET (13:08 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven