Market talk

Beursblik: Monte dei Paschi moet hopen op overheid

Zaterdag 10 december 2016 11:24 Grote problemen voor oudste bank.
(ABM FN-Dow Jones) Het noodlijdende Banca Monte dei Paschi di Siena komt vermoedelijk onder bescherming van de Italiaanse overheid te staan. Dit verwacht Vincenzo Tedeschi van BinckBank Italië.
"De bank verkeert in grote problemen", constateerde Tedeschi.
Afgelopen week meldde The Wall Street Journal dat de Europese Centrale Bank een verzoek van Monte dei Paschi om extra tijd te krijgen zou hebben geweigerd.
De belangrijke en tevens oudste bank van Italië vroeg de ECB om een paar extra weken om door middels van de uitgifte van aandelen 5 miljard euro op te halen, in een poging te voorkomen dat obligatiehouders verlies moesten nemen, zoals de nieuwe regels in de Europese Unie voorschrijven.
Volgens Tedeschi is Monte dei Paschi extra geraakt door het door premier Matteo Renzi verloren referendum van vorige week zondag. Renzi komt uit de zelfde regio als de noodlijdende bank en zijn partij Partito Democratico heeft volgens Tedeschi decennia lang een nauwe relatie onderhouden met de bank.
Dit verlies en het aanstaande vertrek van Renzi heeft volgens de bankier van BinckBank tot gevolg dat beleggers die bereid waren de noodlijdende bank te hulp te schieten, hun steun hebben ingetrokken.
"Dus de bank wordt vermoedelijk onder bescherming van de overheid geplaatst", aldus Tedeschi, die verwacht dat dit verliezen betekent voor zowel aandeelhouders als houders van achtergestelde obligaties.
"Het lijkt op de situatie bij SNS een jaar of vier geleden", aldus Tedeschi.
De bankier verwacht dat er dit weekend een officiële verklaring komt waarin de toekomst van Monte dei Paschi wordt voorgesteld.
Het aandeel Monte dei Paschi di Siena sloot vrijdag 10,6 procent lager op 19,50 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
December 10, 2016 05:24 ET (10:24 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven