Market talk

Beursblik: schikkingen Europese bankensector positief

Vrijdag 23 december 2016 09:15 Naeem Aslam van ThinkMarkets UK ziet licht aan einde van tunnel.
(ABM FN-Dow Jones) De schikkingen die Deutsche Bank en Credit Suisse met de Amerikaanse autoriteiten hebben getroffen over de verkoop van rommelhypotheken in aanloop naar de financiële crisis, betekenen eindelijk goed nieuws voor de Europese bankensector. Dit schreef marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets UK vrijdagochtend.
Vanochtend meldde Deutsche Bank een schikking te hebben getroffen met de toezichthouder van naar verluidt 7,2 miljard dollar. In september werd nog bekend dat het Amerikaans ministerie van Justitie de bank een boete wilde opleggen van 14 miljard dollar. Aslam benadrukte dat nieuws over het oorspronkelijke boetebedrag "veel stress" opleverde voor de Duitse bank. "De schikking is lager dan waar de bank voor vreesde en dat klinkt als muziek in de oren van beleggers", aldus de marktanalist.
Ook Credit Suisse schikte vanochtend met de Amerikaanse autoriteiten vanwege de uitgifte van door hypotheken gedekte obligaties. De Zwitserse bank maakte een schikkingsbedrag van 5,3 miljard dollar bekend.
Ondertussen greep de Italiaanse staat in na het mislukken van een private reddingsoperatie voor 's werelds oudste bank, Banca Monte dei Paschi di Siena. De Italiaanse overheid tuigt een reddingsfonds op met een omvang van 20 miljard euro. Banca Monte dei Paschi di Siena verloor donderdag nog 7,5 procent van zijn beurswaarde in Milaan. Naeem Aslam waarschuwde dat "de gaten nog verre van gedicht zijn", doordat ook andere banken in aanmerking willen komen voor reddingsoperaties waar nog geen geld voor vrij is gemaakt.
Ook Spaanse banken stonden deze week onder druk doordat zij miljarden aan hypotheekrentes moeten terugbetalen na een onverwachte nederlaag bij het Europees Gerechtshof. Analisten rekenen op een schadebedrag van circa 5 miljard euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
December 23, 2016 03:15 ET (08:15 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven