Market talk

Beursblik: bouwsector groeit door herstel en verbouw

Donderdag 29 december 2016 08:33 Nieuwbouw woningen blijft achter.
(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse bouwsector heeft afgelopen jaar vooral geprofiteerd van verbouwwerkzaamheden in de woningbouw, het herstel binnen de utiliteitsbouw en de infrasector bleef beperkt. Dit schreven economen van ING donderdag in een sectorrapport.
ING merkte op dat de bouwproductie in 2016 groeide met circa 6,5 procent, waarbij niet langer de nieuwbouw van woningen zorgde voor het groeicijfer, maar vooral verbouwwerkzaamheden in de woningbouw.
"Het recordaantal transacties op de woningmarkt zorgt bij kleine bouwbedrijven die actief zijn in de herstel- en verbouwsector voor een enorme stimulans", aldus econoom Maurice van Sante van ING. "Nieuwe woningbezitters willen hun aangekochte huis graag aan hun woonwensen aanpassen." Vooral de kleine aannemers behalen hierdoor flink hogere omzetten en waren hierdoor grotendeels verantwoordelijk voor de groei van de bouwproductie, aldus ING.
ING merkte op dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen sinds halverwege 2015 stabiliseerde met circa 2.600 verkopen per maand, nadat in de twee jaar daarvoor de verkopen meer dan verdubbelden. De huidige lage groei van de nieuwbouwverkopen lijkt volgens ING vooral te komen door het beperkte aanbod als gevolg van een laag aantal nieuw verstrekte bouwvergunningen.
"Als het aantal afgegeven vergunningen niet structureel stijgt, kan het aantal te realiseren nieuwbouwwoningen niet verder toenemen", concludeerde ING. De economen van de bank mikken voor 2017 op een groei van de bouwproductie van drie procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
December 29, 2016 02:33 ET (07:33 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven