*

Market Talk

Beursblik: Heijmans gewild onder beleggers op eerste beursdag

maandag 2 januari 2017 14:49

Koers bouwbedrijf in 2016 bijna een derde lager.

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans is maandag op de eerste beursdag van het nieuwe jaar een gewild aandeel, nadat het fonds 2016 afsloot met een flink koersverlies omdat de bouwonderneming last heeft van oude probleemprojecten en analisten rekening houden met een claimemissie.

Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers wees als mogelijke verklaring voor de sterke koersontwikkeling vandaag op de positieve berichtgeving waarmee de bouwonderneming recentelijk naar buiten is gekomen. "Daar komt bij dat het aandeel vorig jaar slecht presteerde en veel beleggers kopen zo'n fonds dan aan het begin van het nieuwe jaar."

De koers van het aandeel Heijmans verloor in 2016 bijna een derde van zijn waarde.

Het waren vooral twee grote probleemprojecten waar Heijmans mee kampte, waarvan er één in de laatste maand van vorig jaar is opgelost. Begin december stapte Heijmans uit het project Energiefabriek Tilburg. De bouwer draag nu niet langer de financiële en operationele verantwoordelijk voor de Energiefabriek. Het project werd door analist Edwin de Jong van NIBC Markets bestempeld als "mogelijk één van de slechtste en meest onverantwoorde contracten ooit" in de Nederlandse bouwgeschiedenis.

Nu blijft nog vooral het project over voor werkzaamheden aan de Westfrisiaweg in Noord-Holland. Omdat de bodemgesteldheid tegenviel kwam Heijmans in een conflict terecht met de opdrachtgever, de provincie Noord-Holland, over wie voor de kosten moet opdraaien. Het project heeft een waarde van circa 200 miljoen euro.

Van Beek, net als andere analisten, houdt rekening met de mogelijkheid dat het concern met een claimemissie komt om de financiële gezondheid te verbeteren. Wanneer dat zou kunnen gebeuren, is volgens de marktvorser moeilijk in te schatten. Logischerwijs zou dit kunnen gebeuren nadat Heijmans de jaarcijfers bekend heeft gemaakt, maar het bedrijf zou volgens Van Beek er ook voor kunnen kiezen om eerst met voorlopige cijfers naar buiten te treden en daarna een uitgifte aan te kondigen.

De publicatie van de cijfers over 2016 staat op 23 februari aanstaande gepland.

Heijmans maakte recentelijk ook bekend de Duitse funderingsspecialist Franki aan het Oostenrijkse bouwconcern PORR te hebben verkocht voor bijna 15 miljoen euro. Ook dit werd door analisten beoordeeld als een positieve maatregel om onzekerheid bij beleggers weg te nemen. Ondanks dat de bouwer waarschijnlijk niet de hoofdprijs heeft ontvangen voor Franki, heeft de onderneming zichzelf wel "ademruimte" gegeven, concludeerde De Jong.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Heijmans maandagmiddag 8,6 procent hoger op 5,99 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 02, 2017 08:49 ET (13:49 GMT)