Market talk

Beursblik: doorstromers profiteren van aantrekkende woningmarkt

Woensdag 11 januari 2017 09:46 Marktontwikkeling volgens De Hypotheker juist moeilijker voor starters.
(ABM FN-Dow Jones) Doorstromers lijken goed te profiteren van de aantrekkende woningmarkt, terwijl starters het juist steeds moeilijker krijgen om een betaalbare woning te vinden. Dit meldde hypotheekadviseur De Hypotheker woensdag in zijn Hypotheek Index over het vierde kwartaal van 2016.
In het afgelopen kwartaal steeg het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers ten opzichte van een jaar geleden met 26 procent, maar het aantal hypotheken dat door starters is afgesloten daalde juist met 17 procent.
"Met name in de grote steden lijkt de doorstromer de markt te domineren, terwijl starters hier nauwelijks een voet tussen de deur krijgen", meldde De Hypotheker in zijn rapport.
Doorstromers kunnen door de stijgende huizenprijzen gemakkelijker hun eigen woning verkopen en de eventuele overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning, met een hypotheek tegen een lage rente, stelde het bureau.
In vergelijking met vorig jaar sloten volgens De Hypotheker doorstromers in Amsterdam 34 procent meer hypotheken af voor de aankoop van een woning en in Rotterdam zelfs 42 procent. In de steden is zelfs sprake van een trend, waarbij huiseigenaren eerst een nieuwe woning kopen voordat de huidige woning is verkocht, aldus de hypotheekadviseur.
In de grote steden zijn er door de oververhitte woningmarkt onvoldoende koopwoningen beschikbaar voor starters. Dit geldt vooral voor Amsterdam en Utrecht, waar door starters respectievelijk 33 en 27 procent minder hypotheken zijn afgesloten, zo bleek uit het rapport.
Dit jaar moet deze groep starters bovendien meer eigen geld inbrengen om te kunnen instromen op de woningmarkt, om bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting of notariskosten te betalen. Vanaf dit jaar mag nog slechts 101 procent van de marktwaarde van de woning worden geleend, terwijl dit in 2016 nog 102 procent bedroeg.
De Hypotheker pleit er daarom voor dat niet alleen naar de huidige financiële situatie van starters wordt gekeken bij het sluiten van een hypotheek, maar ook naar het toekomstige inkomensperspectief.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
January 11, 2017 03:46 ET (08:46 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Ik denk dat er nu extra dijkbewaking nodig is, iedereen weer gretig omdat het (zogenaamd) zo goed gaat. Nu zouden de banken juist op de rem moeten gaan staan en er voor de klant moeten zijn, maar ruiken het grote geld weer en manoeuvreren iedereen weer in (wat straks zal blijken) wurgcontracten! Alles voor het grootste doel "economische groei", die er al sinds 2007 niet meer is!

    Bad Bank 11 januari 2017 11:59:58