Market talk

Beursblik: vooral toelichting Fed belangrijk voor markt

Dinsdag 31 januari 2017 18:26 Markt voorziet meer zinspelingen op verdere renteverhogingen.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse Federal Reserve zal woensdag naar verwachting zijn monetaire beleid handhaven, maar mogelijk wel in toenemende mate zinspelen op verdere renteverhogingen dit jaar. Dit is de verwachting van marktanalisten.
In december verhoogde de centrale bank de bandbreedte van zijn belangrijkste rente met 25 basispunten naar 0,50 tot 0,75 procent en bleek uit de zogenoemde 'dot plot' dat er in 2017 rekening wordt gehouden met gemiddeld drie renteverhogingen.
Woensdag komt de Amerikaanse centrale bank alleen met het rentebesluit en een schriftelijke toelichting, maar staat er geen persconferentie gepland met voorzitter Janet Yellen, dus is de kans nagenoeg nihil dat de Fed de markt verrast door de rente opnieuw te verhogen.
"We verwachten een iets strengere Fed", schreven economen van Bank of America Merrill Lynch in een voorbeschouwing. Mocht de centrale bank optimistischer klinken over de economische outlook, dan kan dit de dollar een duwtje in de rug geven.
Beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen gaat er vanuit dat beleggers vooral de toelichting van de Fed zullen doorspitten, en dan in het bijzonder de gedeeltes over inflatie. Maandag bleek uit actuele cijfers dat de PCE kernprijsindex, die de centrale bank gebruikt bij het bepalen van het rentebeleid, in december op maandbasis met 0,2 procent is gestegen. Op jaarbasis was sprake van stijging met 1,6 procent.
Eerder werd al duidelijk dat de centrale bank de kat even uit de boom wil kijken nu de nieuwe president Donald Trump net aan het roer staat. Omdat hij waarschijnlijk flink wil investeren in de Amerikaanse economie, is het de vraag welke impact dit heeft op de ontwikkeling van de inflatie en de arbeidsmarkt en dus het monetaire beleid van de Fed.
"Men verwacht dat Trump beleid zal instellen, wat de Fed dwingt om actie te ondernemen", aldus beleggingsstrateeg Bartholomew.
Volgens de marktvorser wordt het verder ook interessant om te zien hoe Trump uiteindelijk de lege plekken binnen het Federal Open Market Committee zal opvullen.
"Kiest hij voor kandidaten die dicht bij zijn eigen politieke ambities staan, dan wordt ook duidelijk in hoeverre hij de onafhankelijkheid van de centrale bank van belang vindt", zei Bartholomew.
De Amerikaanse centrale bank publiceert zijn rentebesluit en de schriftelijke toelichting woensdagavond om acht uur.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
January 31, 2017 12:26 ET (17:26 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven