Market talk

Beursblik: kwartaalwinst AkzoNobel nagenoeg gelijk op gedaalde kwartaalomzet

Maandag 13 februari 2017 15:26 Analisten zijn benieuwd naar ontwikkeling volumes en prijzen.
(ABM FN-Dow Jones) Analisten verwachten een iets lagere kwartaalomzet in het vierde kwartaal en heel 2016 en voorzien daarbij een licht lagere aangepaste winst uit voortgezette activiteiten. Dit bleek uit een door het verf- en chemieconcern verstrekte analistenconsensus van Vara Research.
De 23 geraadpleegde analisten voorzien voor het laatste kwartaal gemiddeld een 2,3 procent lagere kwartaalomzet uit voortgezette activiteiten van 3,47 miljard euro en een 4,3 procent lagere jaaromzet uit voortgezette activiteiten van 14,22 miljard euro.
De geraadpleegde marktvorsers komen daarbij gemiddeld uit op een 5,3 procent lager operationeel resultaat (EBITDA) van 403,3 miljoen euro voor het kwartaal en een 1,8 procent hoger bedrijfsresultaat van 2,13 miljard euro voor het hele jaar.
De aangepaste winst uit voortgezette activiteiten komt volgens de analisten voor het kwartaal uit op 177,8 miljoen euro tegen 178,0 miljoen een jaar geleden en voor het hele jaar op 1,06 miljard tegen 996,0 miljoen euro in 2015.
De analisten zijn onder meer benieuwd naar de ontwikkeling van volumes in de drie kerndivisies en van prijzen van grondstoffen en van door AkzoNobel geleverde eindproducten.
Analisten van HSBC zijn benieuwd naar de impact van inflatie en van het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ze merkten daarbij op dat AkzoNobel op dit moment circa 7 procent van zijn totale omzet in het Verenigd Koninkrijk realiseert. De marktvorsers vonden het aandeel ondergewaardeerd en hebben daarom op 20 januari het advies verhoogd van Reduceren naar Kopen en het koersdoel opwaarts bijgesteld van 55,00 naar 69,00 euro.
Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers voorziet voor het vierde kwartaal herstructureringslasten van circa 75 miljoen euro en is ook benieuwd naar de impact van de aanstaande Brexit, zo meldde hij desgevraagd aan ABM Financial News. Hij verwacht verder dat de positieve impact van interne maatregelen op de winstmarges na twee jaar vanaf nu zullen verminderen. Verder denkt hij dat de divisie Decorative Paints geprofiteerd heeft van het voortgaande herstel van de bouwsector en dat Performance Coatings last heeft van de afzwakkende scheepsbouw. Theodoor Gilissen houdt Aanbevolen als advies op AkzoNobel met een koersdoel van 68,00 euro.
Op een groen Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel maandag 0,4 procent hoger op 64.80 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
February 13, 2017 09:26 ET (14:26 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven