Market talk

Beursblik: importheffing VS zou wereldeconomie vertragen

Dinsdag 14 februari 2017 12:00 UBS vergelijkt mogelijke impact met olieshock afgelopen jaren.
(ABM FN-Dow Jones) Een Amerikaanse importheffing zal de groei in de Verenigde Staten stimuleren, maar zal de wereldeconomie een dreun toedienen die vergelijkbaar is met de instorting van de olieprijs in de afgelopen jaren. Dat stelden economen van UBS dinsdag in een rapport.
Het rapport gaat uit van een effectieve belasting op ingevoerde goederen in de Verenigde Staten van 10 procent, in combinatie met een subsidie op export van 10 procent.
Ervan uitgaande dat dit niet leidt tot vergeldingsmaatregelen door andere landen, zou de Amerikaanse economie hierdoor 0,9 procentpunt harder groeien in de komende achttien maanden, door prijsopdrijvende effecten, becijferden de economen Pierre Lafourcade en Arend Kapteyn.
De rest van de wereldeconomie zou echter met 0,4 procentpunt vertragen, door deflatoire effecten. Omdat de rest van de wereld vier keer zo groot is als de Amerikaanse economie, is het nettoresultaat wereldwijd fors negatief. UBS denkt dat de impact in omvang grofweg vergelijkbaar zal zijn met de abrupte halvering van de olieprijs in 2015, die de afgelopen jaren voor een schok zorgde voor de wereldeconomie.
De plannen van de Republikeinse regering in de Verenigde Staten bevatten een uitruil tussen een heffing op grensoverschrijdende kasstromen en een lagere vennootschapsbelasting, waarbij de lonen niet worden meegeteld in de kasstroom. Dit komt exact overeen met de importheffing in de bovenstaande berekening, stelde UBS. De economen sluiten niet uit dat beide ingrepen - de importheffing en de uitruil - samen worden doorgevoerd waardoor de wereldeconomie nog harder kan worden getroffen.
Monetaire reactie
De Fed zou volgens UBS niet per se hoeven reageren op de plannen, maar zou kunnen reageren met een renteverhoging, omdat zowel de binnenlandse vraag een impuls zou krijgen door de hogere prijzen voor importgoederen, terwijl de sterkere buitenlandse vraag naar goedkopere Amerikaanse goederen tegelijk ook de binnenlandse productie zou stimuleren. Die renteverhoging met bijbehorende duurdere dollar zou dan extra deflatiedruk opleveren in de rest van de wereld, speculeerden de economen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
February 14, 2017 06:00 ET (11:00 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven