Market talk

Beursblik: ING verhoogt koersdoel ASR

Donderdag 23 februari 2017 13:59 Koersdoel naar 29,00 euro.
(ABM FN-Dow Jones) ING heeft zijn koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 26,00 naar 29,00 euro en behield het koopadvies na de "indrukwekkende" jaarcijfers. Dit stelde analist Albert Ploegh donderdag in een rapport.
Volgens de analist liet de verzekeraar woensdag zien goed op weg te zijn om de doelen te halen die bij de beursgang gesteld werden. Het operationele resultaat was 3 procent beter dan de consensusverwachting.
ASR verhoogde zijn raming voor de hoeveelheid kapitaal die de verzekeraar jaarlijks genereert tot 350 miljoen euro en voldeed daarmee aan de hoge verwachtingen van analisten.
Verzilverd
In de nieuwe berekening gaat de verzekeraar zelfs nog uit van een negatief rendement van 20 basispunten op duur geprijsde Duitse en Nederlandse staatsobligaties, terwijl die portefeuille inmiddels deels is verzilverd en ingeruild voor beter renderend papier. Dit biedt dus opwaartse ruimte voor 2017, volgens Ploegh, die denkt dat het een verschil kan opleveren van 25 miljoen euro.
Dankzij de schaduwboekhouding die ASR hanteert bleef het beleggingsrendement stabiel, ondanks druk op het directe beleggingsresultaat. Het resultaat bij het Leven-segment viel hierdoor hoger uit dan verwacht.
Buffer
De verzekeraar liet verder zien dat zijn solvabiliteit ruim voldoende is, als de toekomstige verplichtingen worden berekend met een rekenrente (UFR) van 2,2 procent, in plaats van de huidige standaard van 4,2 procent. Bij zo'n extreem lage rekenrente komt de Solvency II-ratio op 142 procent en zou de verzekeraar 75 miljoen euro meer kapitaal opwekken. Een niveau van 2,2 procent komt overeen met directe beleggingsresultaat dat ASR op dit moment haalt. De jaarlijks gerealiseerde kapitaalwinsten zijn dan niet eens meegeteld.
De Solvency II-ratio kwam uit op 189 procent, licht hoger dan de verwachting. De buffer werd niet geraakt door de hogere risico-opslagen op staatsleningen in de afgelopen maanden, omdat ASR zijn boek met staatsleningen voor een kwart verzilverde en het risico van hogere 'spreads' voor de kapitaalbuffer halveerde.
Dividend
Het aandeel biedt een dividendrendement van 5,3 procent in 2017 en 5,5 procent in 2018, wat volgens analist Albert Ploegh een houdbaar niveau is is. Daarbij zal de liquiditeit toenemen als de Nederlandse staat zijn belang verder afbouwt, en zal ASR naar verwachting meer aandelen inkopen, wat het rendement steunt.
Het aandeel ASR stond donderdag vlak op 25,40 euro in een Midkap-index die werd omhooggetrokken door halfgeleiderfondsen Besi en ASM International.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
February 23, 2017 07:59 ET (12:59 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven