Market talk

Beursblik: Draghi zorgt niet voor vuurwerk

Woensdag 8 maart 2017 16:02 Economen rekenen op pas op de plaats ECB.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal donderdag met weinig vuurwerk komen, ondanks dat de inflatie in de eurozone duidelijk begint op te lopen. Dit is de verwachting van economen.
"Na de belofte in december om het opkoopprogramma tot het einde van dit jaar vol te houden, zal de bijeenkomst van de ECB deze week geen verrassingen brengen, zowel niet op het vlak van rentes als van het opkoopprogramma", aldus econoom Elwin de Groot van Rabobank.
Aangezien ook in de markt niet wordt gerekend op een aanpassing, zal de aandacht vooral liggen op de details, voegde De Groot daaraan toe.
De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2,0 procent.In januari liep de inflatie in de eurozone op naar 1,8 procent op jaarbasis. In december 2016 stegen de prijzen nog met 1,1 procent. De kerninflatie, dus exclusief volatiele prijzen van energie, kwam in januari uit op 1,1 procent, tegen 1,0 procent in december.
"Terug op het magische [niveau] van 2 procent", aldus econoom Carsten Brzeski van ING, die dan ook vermoedt dat de haviken binnen het bestuur van de ECB hun kans schoon zien om steeds meer druk uit te oefenen om te 'taperen'.
Voorzitter Mario Draghi nam deze haviken al de wind uit de zeilen door medio januari bij het rentebesluit te zeggen dat het vooral basiseffecten, zoals de hogere energieprijzen, waren die hieraan ten grondslag lagen. "Er is geen bewijs dat er een overtuigende opwaartse trend is in de onderliggende inflatie", aldus de centraal bankier.
Rabobank denkt dat Draghi dergelijke woorden zal herhalen en dat het nog te vroeg is voor de ECB om daadwerkelijk een positievere kijk met de markt te delen.
Brzeski denkt dat ook de haviken momenteel geen nieuwe onzekerheid te markt willen inhelpen, met het oog op twee belangrijke verkiezingen in de eurozone.
"Daarom verwachten we geen actie deze week tijdens de bijeenkomst van de ECB, maar wat verzachtende retoriek", zo voorziet de econoom van ING.
In december 2016 kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot december 2017, maar tegelijkertijd werd bekend dat de opkopen vanaf april afgebouwd worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand.
Het belangrijkste rentetarief van de ECB staat momenteel op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief is en de strafrente 0,25 procent.
De ECB komt donderdag rond lunchtijd met het rente
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
March 08, 2017 10:02 ET (15:02 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

 • Wat voor soort vuurwerk werd er verwacht dan….Ten eerste is de ECB al door elk kapitaal wat ze kunnen inzetten heen, en ten tweede is het waarschijnlijk nu al wel duidelijk dat niets helpt, of werkt, dan is het heel logisch om aan niets meer te beginnen.. Voor het bestrijden van een crisis zul je niet bij de ECB moeten zijn, de crisis handeld dit zelf wel af.

  Ed 08 maart 2017 19:28:51
 • Zo snel als mogelijk is de Neuro voor Dtl/Fra/Belg/Nedl/Finl/Ostenr/Ierl/ invoeren en de Zeuro voor Ital/grielkenl. invoeren. Spanje blijft een twijfelgeval. Kunnen de Zeurolanden in nood een beetje gaan devalueren. /

  Theo 08 maart 2017 16:59:44
 • Zo snel als mogelijk is de Neuro voor Dtl/Fra/Belg/Nedl/Finl/Ostenr/Ierl/ invoeren en de Zeuro voor Ital/grielkenl. invoeren. Spanje blijft een twijfelgeval. Kunnen de Zeurolanden in nood een beetje gaan devalueren. /

  Henk 08 maart 2017 16:59:38
 • Jan====Italie en Griekenland zolang die diep in de schuld zitten zal deze maffia baas doorgaan, Frankrijk Spanje en Portugal zullen we er ook maar bijhalen.

  Martin 08 maart 2017 16:43:18
 • Het zou verstandig zijn wanneer de heer Draghi zijn opkoopprogramma nog verder reduceert vanaf juli 2017, zodat de Europese economie geleidelijk haar sterkte, ook zonder de noodgrepen van de ECB, kan bewijzen.

  jan van oorschot 08 maart 2017 16:18:54