Market talk

Beursblik: Fed verhoogt rente verder

Maandag 13 maart 2017 21:16 Nog zeker twee renteverhogingen in het vat dit jaar.
(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal de rente woensdag opnieuw verhogen nadat de Amerikaanse centrale bank dit in december vorig jaar voor het laatst deed. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde economen.
De federal funds rate zal waarschijnlijk met 25 basispunten omhoog gaan naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. De afgelopen tijd bereidden functionarissen van de Amerikaanse centrale bank de markt hier al op voor en onlangs benadrukte de Fed een spoedige renteverhoging nog in de notulen van de vorige beleidsvergadering.
"Cijfers over de arbeidsmarkt, inflatie en de financiële omstandigheden zijn overtuigende argumenten voor het Federal Open Market Committee om de rente te verhogen", volgens economen van Morgan Stanley.
Afgelopen vrijdag werd bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in februari met 235.000 stuks is toegenomen, wat beter was dan verwacht. Verder daalde de werkloosheid tot 4,7 procent en steeg de arbeidsparticipatie. Dit is een belangrijke graadmeter voor de Fed in het bepalen van het rentebeleid. Tevens van belang voor de Amerikaanse centrale bank is de ontwikkeling van het uurloon. Op jaarbasis kwamen de lonen 2,8 procent hoger uit.
Qua inflatie ontwikkeling bleek eerder al uit cijfers over januari dat de consumentenprijzen in die maand met 0,6 procent zijn gestegen ten opzichte van december, wat de sterkste stijging markeerde in bijna vier jaar. Actuelere inflatiecijfers over de maand februari verschijnen woensdagmiddag.
Economen van Investec Economics wijzen wel op de iets minder robuuste onderliggende macro-economische data, maar "mogelijk wil de Fed de kans grijpen om de rente te verhogen nu het sentiment sterk is."
Wat zegt de dot plot
Met sterke economische data die een renteverhoging inprijzen, gaat het woensdag meer om de toelichting van voorzitter Janet Yellen en de zogenoemde 'dot plot', waarin de verwachte renteverhogingen van de Fed-functionarissen worden weergegeven.
"Wij denken dat de Fed opnieuw aangeeft dat de rente in 2017 in totaal drie keer wordt verhoogd. De kans is echter aanwezig dat de Fed zich agressiever opstelt, gegeven de sterke ontwikkeling van veel macrocijfers", meent econoom Han de Jong van ABN AMRO.
Beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van Aberdeen Asset Management sluit niet uit dat de Fed de rente dit jaar zelfs vier keer verhoogt. "Maar de markt is net gewend aan het idee van drie verhogingen, dus Yellen moet voorzichtig zijn met welk signaal ze afgeeft", benadrukt de marktvorser.
Gemiddeld verwacht de markt de volgende renteverhoging, na die van komende woensdag, in juni, en vervolgens nog een verhoging in ofwel september of december.
Hoe reageert de markt
"Opvallend is hoe goed de markt blijft liggen voorafgaand aan deze bijeenkomst", volgens beleggingsstrateeg Bartholomew. Dat was volgens de marktvorser wel anders in 2015 en 2016. Maar, zo waarschuwt hij, dit optimisme kan uiteindelijk een risico zijn voor de Fed. En de boodschap van Yellen, wanneer niet voorzichtig genoeg, kan woensdag voor volatiliteit zorgen op de financiële markten.
Indien de Fed zich agressiever opstelt dan verwacht, dan zal de obligatierente oplopen, volgens econoom De Jong van ABN AMRO.
Econoom David Kohl van de Zwitserse bank Julius Baer verwacht dat de dollar goed blijft liggen na de bekendmaking van het rentebesluit. En zinspelingen op meer monetaire verkrapping zullen de greenback met name ondersteunen ten opzichte van de Japanse yen.
Het rentebesluit van de Fed, een nieuwe dot plot en actuele economische ramingen worden woensdagavond om zeven uur bekendgemaakt, een uur eerder dan normaal omdat de zomertijd in Amerika al is ingegaan. Voorzitter Yellen begint om half acht aan haar toelichting.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
March 13, 2017 16:16 ET (20:16 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven