*

Market Talk

Beursblik: Berenberg ziet marge ABN AMRO dalen

maandag 20 maart 2017 08:47

Rendement heeft volgens analisten piek bereikt.

(ABM FN-Dow Jones) De winstgevendheid van ABN AMRO lijkt duidelijk een piek te hebben bereikt, met de financieringskosten dichtbij een bodem en felle concurrentie om marktaandeel, terwijl de voorzieningen voor slechte leningen ook op de bodem van de cyclus hebben bereikt. Dit stelden analisten van Berenberg vrijdag in een rapport.

De analisten geloven dat het vertrouwen van de markt in "overtollig kapitaal" misplaatst is en onvoldoende rekening houdt met strenger wordende standaarden voor kapitaalbuffers.

Berenberg blijft daarom stellig overtuigd van de juistheid van zijn verkoopadvies en handhaaft het koersdoel van 15 euro.

ABN AMRO is recentelijk voorzichtiger geworden over de vooruitzichten voor de marge. Er lijkt niet veel ruimte meer te zijn om de financieringskosten (met name de spaarrente) te verlagen. Tegelijkertijd zijn bijna alle hypotheken van voor de crisis, die lage marges hadden, inmiddels verlengd tegen hogere marges.

Berenberg voorziet daarom een daling van de netto rentemarge met circa 3 procent per jaar, terwijl de analistenconsensus een vlakke marge voorziet.

Een stijgende marktrente zal niet veel voordeel bieden voor de bank, verwachten de analisten, in weerwil van de ervaring dat veel beleggers zeggen graag in bankaandelen te zitten vanwege de verwachte rentestijging.

De CFO van rivaal ING zei onlangs dat de rente aanzienlijk veel hoger moet worden voordat een positieve impact merkbaar wordt voor de bank, volgens Berenberg.

Berenberg ziet een risico dat ABN AMRO niet genoeg zal besparen om zijn rendement op peil te houden.

Zij menen dat beleggers momenteel 2 euro per aandeel overtollig kapitaal inprijzen, of zo'n 1,9 miljard euro. Maar dit zal worden opgesoupeerd door strengere kapitaaleisen, vrezen de Berenberg-analisten. Zelfs als de impact Basel 4 zal meevallen, wat velen verwachten, dan kan de ECB-variant TRIM nog leiden tot fors hogere kapitaaleisen voor banken met risicowegingen voor leningen die in internationaal perspectief laag zijn. Daar komt de impact van nieuwe boekhoudregels (IFRS9) nog bij.

Het aandeel ABN AMRO sloot vrijdag op 23,52 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 20, 2017 03:47 ET (07:47 GMT)