Market talk

Beursblik: ECB bouwt QE in loop van 2018 af

Dinsdag 21 maart 2017 15:41 Draghi zou eerst 'oogwit' van de kerninflatie willen zien.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank (ECB) gaat zijn opkoopprogramma QE in de loop van 2018 verder afbouwen en kan tussentijds ook de negatieve depositorente eenmalig verhogen, maar een nieuwe reeks renteverhogingen zal pas tegen eind 2019 worden gestart. Dat voorspelde Pictet Wealth Management donderdag in een rapport.
Analist Frederik Ducrozet ziet goede redenen om de negatieve depositorente van 0,40 procent op korte termijn te verhogen: het negatieve tarief drukt de rentemarge van banken en een verhoging zal de kredietverstrekking goed doen. Daarbij zou het als excuus kunnen dienen om langer obligaties te blijven opkopen, met het oog op de politieke en financiële risico's in Italië.
De eenmalige renteverhoging is wel lastig te communiceren met de markt, omdat dit ten onrechte het beeld van monetaire verkrapping oproept, zei de analist.
De economische omstandigheden blijven verbeteren in de eurozone, maar de voorwaarden die Draghi stelt aan de inflatie doen Ducrozet geloven dat de centrale bankier de trekker voor het afbouwen van QE pas overhaalt als "het oogwit" van de kerninflatie te zien is.
Ducrozet voorspelt dat de ECB in juni de mogelijkheid oppert om de depositorente eenmalig te verhogen, wat in juni 2018 een feit kan zijn. In september van dit jaar zou de ECB de afbouw van QE kunnen aankondigen, wat voor eind 2018 afgerond kan zijn.
Verdere renteverhogingen verwacht Pictet vanaf september 2019, in een geleidelijk tempo, met 25 basispunten per zes tot negen maanden, tot een eindniveau van circa 1,75 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
March 21, 2017 10:41 ET (14:41 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • ja,ja het "Oogwit van de kerninflatie": wat een krom taalgebruik, werkelijk om te brullende deze apekool die de analist op de lezer afvuurt! Allemaal onzin; niks (QE) afbouwen! SignorDraghi heeft een heel ander oogmerk dan inflatie ,die trouwens al weer flink aantrekt, hij houdt uitverkoop om de zuid-Europese bad banks overeind te houden en de staatsschuld uit die regio genoegelijk te laten dalen, en dat door de waarde van de euro doelgericht te ondermijnen. (Op dit moment zit de euro weer wat in de lift maar op de langere termijn zal de euro, met dank aan Draghi, zwaar onder de dollar komen te liggen. Groeten van Trump.........

    Kornelis 22 maart 2017 14:46:23
  • een goede analist weet zelfs een circel rechthoekig te maken en een rechthoek tot een cirkel terug te brengen....zo blijkt maar weer eens uit bovenstaande "analyse"

    cees 21 maart 2017 18:27:48
  • een goede analist weet zelfs een circel rechthoekig te maken en een rechthoek tot een cirkel terug te brengen....zo blijkt maar weer eens uit bovenstaande "analyse"

    cees 21 maart 2017 18:27:42