*

Market Talk

Beursblik: strafonderzoek heeft geen substantiele impact op ING

vrijdag 24 maart 2017 15:58

ABN AMRO wijzigt visie op aandeel niet.

(ABM FN-Dow Jones) De boete die ING kan krijgen in het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie zal waarschijnlijk niet zo substantieel zijn dat dit de visie op het aandeel wijzigt. Dat zei analist Cor Kluis van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News.

De koersdaling van 4 procent na bekendmaking van het onderzoek was volgens de analist dan ook te sterk.

Het onderzoek draait om omkoping door telecombedrijf VimpelCom. Het Russische bedrijf betaalde via een vennootschap in Gibraltar steekpenningen aan de dochter van de toenmalige Oezbeekse president, om toegang te krijgen tot de telecommarkt in Oezbekistan.

Een aantal van de transacties liep via bankrekeningen van ING. Volgens Kluis lijkt het erop, gebaseerd op wat er nu bekend is in de media over deze zaak, dat ING niet direct betrokken was bij de omkoping en dat de bank er ook niet van heeft geprofiteerd. "Ik verwacht dat dit in het uiteindelijke oordeel door de rechtbank zal worden meegenomen."

Als het gaat om de mogelijke boete, sluit Kluis zich niet aan bij de analisten van Citigroup, die verwachten dat de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten een boete tussen 370 en 740 miljoen dollar kunnen geven, tot zelfs 1,4 miljard in het somberste scenario. Kluis denkt dat die bedragen te hoog zijn.

De omkopende partij VimpelCom kreeg een boete van nog geen 800 miljoen euro van de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten. De betrokkenheid van ING lijkt daarbij in het niet te vallen.

Volgens de analist had de bank waarschijnlijk wel de achtergrond van de klanten beter moeten checken en de ongebruikelijke transacties moeten melden bij de autoriteiten. Hij verwacht dat dit zal leiden tot andere procedures bij ING.

De analist ziet echter geen reden om zijn koopadvies of koersdoel van 15,50 euro bij te stellen.

Het aandeel ING noteerde vrijdag 1,1 procent lager op 13,78 euro. Dat is 4 procent lager dan een week eerder.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 24, 2017 10:58 ET (14:58 GMT)