Market talk

Beursblik: geen verrassingen rentebesluit ECB

Woensdag 26 april 2017 12:40 Centrale bank houdt kruit droog tot volgende vergadering.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal donderdag het monetaire beleid handhaven en opnieuw het belang en effect van de stimuleringsmaatregelen benadrukken. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde economen.
"We verwachten dat de boodschap van de ECB, in algemene zin, zal zijn dat het nu nog te vroeg is om het monetair beleid minder te versoepelen terwijl de mogelijkheid open wordt gelaten dat later dit jaar wel te doen", menen economen van BNP Paribas.
Het belangrijkste rentetarief zal naar verwachting blijven staan op 0,00 procent en de depositorente op 0,40 procent negatief. Economen van Morgan Stanley gaan er niet van uit dat hier al snel verandering in komt.
"We voorzien een stapsgewijs proces waarbij de risicobeoordeling en forward guidance waarschijnlijk in juni worden aangepast", aldus de marktvorsers van de Amerikaanse bank. Een eerste renteverhoging volgt mogelijk pas in de tweede helft van 2018, is hun verwachting.
Vanaf april, tot zeker december, koopt de centrale bank maandelijks minder schuldpapier op, met een totaalbedrag dat is afgebouwd van 80 miljard naar 60 miljard euro. De economen van Morgan Stanley verwachten in september de aankondiging dat er verder zal worden getaperd vanaf januari volgend jaar.
Ook economen van Société Générale voorzien geen vuurwerk bij het rentebesluit van donderdag. "[Voorzitter] Draghi zal waarschijnlijk opnieuw het belang van een aanzienlijke vorm van monetaire verruiming benadrukken gezien de matige loongroei en zwakke kerninflatie, waardoor elke discussie over een exit strategie nog prematuur is."
Net als Morgan Stanley, gaan de marktvorsers van de Franse bank er van uit dat de rente pas eind volgend jaar wordt verhoogd. Eerst wordt het kwantitatieve verruimingsprogramma verder afgebouwd, aldus Société Générale. "Ons basisscenario is dat QE in september met nog eens 20 miljard euro wordt ingeperkt terwijl het stimuleringsprogramma tot het derde kwartaal van volgend jaar wordt verlengd."
Econoom Marco Valli van de Italiaanse bank UniCredit denkt dat de ECB het kruit droog zal houden tot zeker na de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. "Natuurlijk zal het uitvoerend bestuur [van de centrale bank] blij zijn met de uitslag van zondag, omdat het risico voor de financiële stabiliteit hierdoor is afgenomen."
Volgens Valli zal de ECB toch willen wachten met een eventuele aanpassing van zijn risicobeoordeling tot in juni, wanneer de centrale bank ook met nieuwe economische ramingen komt.
"De vraag-en-antwoord sessie is mogelijk de enige katalysator voor de markten", volgens econoom Valli. De marktvorser ziet de beleidsvergadering van donderdag dan ook vooral als een overbrugging naar die in juni.
"Die belooft belangrijk te worden", aldus de econoom.
De ECB maakt donderdag om kwart voor twee het rentebesluit bekend, waarna om half drie de toelichting van voorzitter Mario Draghi start.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
April 26, 2017 06:40 ET (10:40 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Nog geen reacties gegeven