*

Market Talk

Beursblik: Sterk eerste kwartaal NN Group

donderdag 18 mei 2017 09:38

Deutsche Bank zet vraagtekens over kwaliteit kapitaal.

(ABM FN-Dow Jones) NN Group heeft een sterk eerste kwartaal gerapporteerd, waardoor een positieve koersreactie kan worden verwacht, maar de kwaliteit van de kapitaalbuffer van de verzekeraar blijft een vraagteken. Dit stelden analisten van Deutsche Bank donderdag in een rapport.

Zo blijkt de buffer zonder een zogeheten 'volatility adjuster' verontrustend veel lager te zijn en leunt de buffer van NN Group relatief sterk op uitgestelde belastingbaten, die als een weinig solide vorm van kapitaal worden beschouwd.

Vanwege die vragen handhaaft analist Hadley Cohen zijn Houden advies voor het aandeel NN Group, met een koersdoel van 31,50 euro.

Het sterker dan verwachte operationele resultaat was mede te danken aan dividenden op private equity-beleggingen, gunstige sterfteontwikkelingen voor het Japanse levenbedrijf. De nettowinst profiteerde van gerealiseerde winsten op staatsleningen en aandelen.

De analist blijft bezorgd over de volaliteit van de solvabiliteit en het feit dat NN Group maximaal gebruik maakt van de Tier 3-post met uitgestelde belastingbaten om het eigen vermogen op te krikken. De verminderde gevoeligheid voor koersschommelingen van staatsleningen die NN Group donderdag meldde stelt enigszins gerust, maar de gevoeligheid blijft hoog, volgens Hadley.

Ook is de analist negatief verrast door de onthulling dat de zogenaamde volatility adjuster ruim de helft van het bufferkapitaal fourneert. Zonder deze 'korting' op de kapitaaleisen zou de solvabiliteit per eind 2016 halveren, van 241 procent naar 120 procent van het vereiste kapitaal. Die invloed van de volatility adjuster is veel groter dan verwacht en kan de nodige vragen van analisten opleveren, denkt Hadley, die ook enige nervositeit bij beleggers over andere Nederlandse verzekeraars niet uitsluit.

Daarmee doelt Hadley blijkbaar op Aegon en het door NN overgenomen Delta Lloyd, aangezien de analist benadrukte dat ASR zorgen over dit onderwerp al heeft weggenomen.

Het aandeel NN Group noteerde donderdag 1,5 procent hoger op 31,88 euro. Aegon verloor 0,3 procent en ASR Nederland daalde 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 18, 2017 03:38 ET (07:38 GMT)