*

Market Talk

Beursblik: ASR Nederland evenaart kwartaalgemiddelde 2016

dinsdag 30 mei 2017 11:34

Solvabiliteit naar verwachting ongewijzigd.

(ABM FN-Dow Jones) ASR Nederland zal woensdag naar verwachting een evenaring van het gemiddelde operationele kwartaalresultaat van vorig jaar bekendmaken, bij een stabiele solvabiliteit. Dit blijkt uit een consensusverwachting van elf analisten voor de eerstekwartaalcijfers, die is gepubliceerd door de verzekeraar.

De analisten rekenen gemiddeld op een operationeel resultaat van 150 miljoen euro voor het eerste kwartaal van 2017, tegen 599 miljoen euro over de vier kwartalen van het voorgaande jaren. In deze raming is het levensverzekeringenbedrijf goed voor de bulk van het resultaat, met 134 miljoen euro. De schadeverzekeringen dragen 36 miljoen euro bij en de holding kan een negatief resultaat van 25 miljoen euro boeken.

Er zijn geen vergelijkingscijfers beschikbaar voor het eerste kwartaal van vorig jaar. De analisten rekenen op premie-inkomsten van 838 miljoen euro voor het schadebedrijf en 622 miljoen euro bij de levensverzekeraar.

De verwachte Solvency II-ratio is naar verwachting ongewijzigd ten opzichte van eind vorig jaar, op 189 procent. ASR Nederland berekent zijn solvabiliteit met de standaardformule, wat een bescheidener beeld schetst van het bufferkapitaal dan bij sectorgenoten die een intern model hanteren.

De Nederlandse Staat verkleinde in april zijn belang in de verzekeraar van 50,1 procent naar 36,8 procent.

Saai kwartaal

Europese verzekeraars lieten volgens Barclays tot nu toe meevallende resultaten zien in het eerste kwartaal, maar dat leidde nauwelijks tot hogere winstverwachtingen. De meevallers kwamen dus vooral door marktbewegingen en niet-bestendige trends. De bank sprak per saldo van een saai kwartaal.

Barclays blijft voorzichtig over de sector, gezien de druk op de investeringsrendementen en omdat de marges de top zouden hebben bereikt. Europese verzekeraars leveren gemiddeld bijna 5 procent dividendrendement op, maar gezien de matige verwachte groei is elders mogelijk meer te halen, denkt de Britse bank.

Gezien de beperkte opwaartse ruimte gaat de voorkeur van Barclays binnen de sector uit naar de sterkere en conservatieve verzekeraars zoals ASR Nederland, dat een Overwogen advies heeft. Ook volgens ABN AMRO heeft ASR Nederland de beste solvabiliteit en kasstroom, vergeleken met sectorgenoten in de Benelux.

Het aandeel ASR Nederland noteerde dinsdag 0,3 procent lager op 27,54 euro op een rode beurs.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 30, 2017 05:34 ET (09:34 GMT)