*

Market Talk

Beursblik: Fed verhoogt vrijwel zeker de rente

dinsdag 13 juni 2017 14:22

Markt benieuwd naar plannen voor rest 2017.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse Federal Reserve zal zijn belangrijkste rentetarief woensdagavond met 25 basispunten verhogen. Dit is de algemene verwachting van economen geraadpleegd door ABM Financial News.

De zogenoemde federal funds rate staat sinds maart vast in een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Dat de rente woensdag wordt verhoogd, wordt al een tijdje ingecalculeerd door de markt.

De vraag is volgens beleggingsstrateeg James Athey van vermogensbeheerder Aberdeen dan ook vooral: hoe nu verder?

"De discussie gaat vooral over wat er na deze week gebeurt. De inflatie is recentelijk iets verzwakt en sommige marktvorsers vinden dat de Fed na deze week een pauze moet inlassen of zelfs in deze fase moet stoppen met het 'normaliseren' van het monetaire beleid", zei de marktvorser in een voorbeschouwing op de vergadering van het Federal Open Market Committee.

De Fed streeft gemiddeld naar een prijsstabiliteit van zo'n twee procent op de langere termijn. Woensdagmiddag verschijnen actuele inflatiecijfers.

Belangrijker dan deze data is echter de PCE kernprijzenindex, die voor de Fed een betere graadmeter is voor de ontwikkeling van de inflatie in Amerika. De index kwam in april op jaarbasis uit op 1,5 procent, tegen 1,6 procent in maart.

Beleggingsstrateeg Athey is van mening dat er nog te weinig economische data beschikbaar is om iets over de inflatie ontwikkeling te kunnen zeggen. "Dat de kerninflatie nu op 1,5 procent ligt, hoort bij de afbouw van de stimuleringsmaatregelen", volgens de marktvorser. "Als de Fed niet doorgaat met de ontmanteling van het stimuleringsbeleid, slaat het piketpaaltjes voor bubbels en problemen in de toekomst", aldus Athey.

Kijkend naar de komende maanden, rekenen economen van UBS op een volgende renteverhoging in september, en opnieuw met 25 basispunten.

Bij Rabobank is er weinig geloof dat de Fed na woensdag dit jaar nogmaals de trekker zal overhalen en de rente verhoogt. Marktanalist Philip Marey wees hiervoor op de combinatie van een werkloosheid van 4,3 procent met een stijging van het gemiddelde uurloon van "slechts" 2,5 procent op jaarbasis. Daarmee is de loongroei ruim minder dan de 3 tot 4 procent die de Fed prefereert.

Woensdag komt de centrale bank ook met nieuwe inflatieramingen en economische verwachtingen. Die zullen volgens het Zwitserse UBS weinig afwijken van de inschattingen uit maart. Ook zal de FOMC vermoedelijk vasthouden aan de 'dot plot' zoals die er circa drie maanden geleden uitzag. Dit zou betekenen dat er na woensdag vermoedelijk nog tenminste één renteverhoging in het vat zit voor 2017.

"We verwachten dat de Fed de zwakke economische groei in het eerste kwartaal vooral ziet als kortstondig, net als de inflatiecijfers uit maart en april", aldus UBS.

De economen gaan er verder van uit dat voorzitter Janet Yellen woensdag met wat meer details komt over eventuele plannen om de balans van de Fed in te perken. De kans bestaat dat de centrale bank daar in september mee begint, volgens UBS. "Als dat zo is, dan zullen ze dat woensdag duidelijk maken."

Toch rekenen de marktvorsers er meer op dat Yellen duidelijk zal maken dat er op korte termijn nog geen begin wordt gemaakt met het afbouwen van de balans van zo'n 4,5 biljoen dollar.

Economen van Société Générale verwachten dat de Fed zal zeggen dat wanneer de omstandigheden het toelaten er later dit jaar wordt begonnen met de zogenoemde 'balance sheet runoff'.

Het rentebesluit van de Federal Reserve met daarbij nieuwe economische ramingen wordt woensdagavond om acht uur bekendgemaakt. Voorzitter Janet Yellen begint een half uur later aan haar toelichting.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 13, 2017 08:22 ET (12:22 GMT)