*

Market Talk

Beursblik: Draghi geeft eerste aanzet tot monetaire verkrapping

dinsdag 27 juni 2017 14:36

Voorzitter ECB opent deur naar aankondiging in september volgens UniCredit.

(ABM FN-Dow Jones) Mario Draghi zette dinsdag een eerste stap naar mogelijke monetaire verkrapping door de Europese Centrale Bank met een toespraak in Portugal waarin hij het vertrouwen uitsprak in de economie van de eurozone.

"Tenzij er iets onverwachts gebeurt, komt een formele taper-aankondiging waarschijnlijk bij de vergadering in september", schreef econoom Marco Valli van UniCredit. Hij verwacht dat de ECB in 2018 langzaamaan begint met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen, naar 40 miljard euro aan obligatie-opkopen per maand in de eerste helft van het jaar naar 20 miljard euro per maand in de tweede helft van 2018. Dat zou betekenen dat er volgend jaar een eind komt aan QE.

Econoom Valli waarschuwde wel dat er een duidelijk risico bestaat dat technische belemmeringen de ECB zullen dwingen om de kwantitatieve verruiming sneller in te perken.

Draghi benadrukte met zijn toespraak in het Portugese Sintra dat de ECB in toenemende mate vertrouwen heeft in het economisch herstel in de eurozone en denkt dat de lage inflatie op termijn weer aantrekt. Wel is een "aanzienlijke mate" van monetaire stimulans volgens de voorzitter nog altijd nodig.

"Draghi is een van de mildere beleidsmakers bij de centrale bank", volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda, maar gezien de meer positieve beoordeling van de economie door Draghi is het mogelijk dat de ECB-voorzitter een geleidelijke monetaire verkrapping wel steunt, aldus Erlam.

De euro is na de toespraak van Draghi gestegen richting de 1,13 dollar. Vanochtend noteerde de munt ten opzichte van de greenback nog net onder de 1,12.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 27, 2017 08:36 ET (12:36 GMT)