*

Market Talk

Beursblik: toelichting rentebesluit ECB wordt evenwichtsoefening Draghi

dinsdag 18 juli 2017 18:38

Markt verwacht geen wijzigingen maar wel meer voorzichtige taper hints.

(ABM FN-Dow Jones)

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank draait donderdag vooral om de toelichting van voorzitter Mario Draghi en de kunst om de markt enerzijds verder voor te bereiden op mogelijke monetaire verkrapping en anderzijds geen zogenoemd 'taper tantrum' te veroorzaken. Dit is de verwachting van economen geraadpleegd door ABM Financial News.

In het Portugese Sintra ging het vorige maand mis qua communicatie. Tijdens de jaarlijkse ECB-bijeenkomst leek Draghi de eerste aanzet te geven naar monetaire verkrapping, maar de ECB zei later dat de markt de woorden van de centrale bankier verkeerd had geïnterpreteerd.

Draghi krijgt donderdag dus opnieuw de kans om de markt zo langzaamaan voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van de stimuleringsmaatregelen. "We verwachten dat Draghi de belangrijkste elementen van zijn toespraak in Sintra herhaalt", schreef ING in een voorbeschouwing. Mogelijk kiest de ECB voor een iets strengere toon door de verwijzing naar het eventueel opvoeren van het QE programma aan te passen.

Uit de notulen van de vergadering in juni bleek recent dat destijds wel werd overwogen om de forward guidance van de centrale bank hierop aan te passen. Maar, zo vind ING, hiermee zou Draghi zich mogelijk teveel opstellen als havik. "Als we kijken naar de reactie op de obligatiemarkten in de afgelopen weken, dan is dat een goede reminder dat de scheidslijn tussen het voorbereiden en het verstoren van de markt klein is."

In dat kader verwacht ING dan ook dat Draghi zich niet al te streng zal opstellen, bijvoorbeeld door ook duidelijk te benadrukken dat een eerste renteverhoging niet wordt doorgevoerd voor het kwantitatieve verruimingsprogramma is beëindigd.

Economen van Bank of America gaan er van uit dat Draghi zich iets strenger zal opstellen in zijn persconferentie en dat de referentie aan het eventueel opvoeren van de kwantitatieve verruiming wordt geschrapt uit de forward guidance. Tegelijkertijd zal de centrale bankier willen benadrukken dat een verruimend monetair beleid nog altijd nodig is. De marktvorsers verwachten dat bij de vergadering in september, wanneer ook nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen bekend worden gemaakt, een vooraankondiging komt waarna de centrale bank in oktober officieel bekendmaakt dat het zijn maandelijkse opkoopprogramma vanaf januari 2018 gaat terugschroeven.

"QE wordt dan vermoedelijk verlaagd van 60 miljard naar 40 miljard euro per maand voor zeker zes maanden, waarna in de tweede jaarhelft van 2018 verder wordt afgebouwd, tot het QE programma in december volgend jaar volledig is beëindigd", aldus Bank of America. Vervolgens zal de ECB waarschijnlijk als eerste de depositorente weer gaan verhogen.

Morgan Stanley houdt donderdag rekening met een voorzichtige Draghi met een gebalanceerde communicatie. Zij voorzien een taper-aankondiging in september en net als Bank of America de start van het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen vanaf januari volgend jaar. "De eerste verhoging van de depositorente voorzien we ergens richting het eind van 2018", schreven de economen.

De marktvorsers verwachten dat Draghi donderdag geen van zijn recente woorden terug zal willen nemen, maar dat de centrale bank ook wil voorkomen dat de obligatie yields verder stijgen of dat de euro verder aandikt. De euro noteerde dinsdagavond al rond de 1,16 dollar.

"Al met al wordt het een evenwichtsoefening waarbij Draghi al zijn verbale acrobatische vaardigheden moet inzetten", concludeerde ING in zijn vooruitblik.

Het rentebesluit van de ECB wordt donderdagmiddag om kwart voor twee bekendgemaakt. Het belangrijkste rentetarief blijft dan waarschijnlijk staan op 0,00 procent en de depositorente op 0,40 procent negatief. Ook zal de centrale bank dan nog niet tornen aan de omvang van het maandelijkse opkoopprogramma van 60 miljard euro, dat nog tot zeker december van dit jaar loopt. De toelichting van voorzitter Mario Draghi wordt vanaf half 3 verwacht.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 18, 2017 12:38 ET (16:38 GMT)