*

Market Talk

Beursblik: Galapagos onderuit door sterkte studieresultaten concurrent

woensdag 19 juli 2017 11:23

Vertex al verder gevorderd met ontwikkelingen rondom taaislijmziekte.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Galapagos stond woensdag onder druk nadat één van de voornaamste concurrenten van het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf, Vertex Pharmaceuticals, met positieve studieresultaten kwam in de ontwikkeling van een aantal potentiële behandelingen tegen taaislijmziekte.

"Het goede nieuws is dat de triple combo blijkbaar uitstekend werkt. Galapagos kan de uitslag van Vertex gebruiken om de eigen studie wat efficiënter op te zetten", zag analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers het positief in.

Vertex meldde dat klinische resultaten van kandidaatmedicijnen X-152 en VX-440 een gemiddelde verbetering van 12 procent vertoonden van de longfunctie bij patiënten met taaislijmziekte. Een bittere pil voor Galapagos, dat tijdens zijn R&D dag vorige maand juist aangaf dat de eerste patiëntenstudie met de zogenoemde 'triple combo' behandeling zijn uitgesteld tot in het vierde kwartaal. En dat terwijl Galapagos al zo'n zes tot negen maanden achterloopt op zijn Amerikaanse concurrent.

Analist Peter Welford van Jefferies was destijds niet verrast over de lichte vertraging, omdat het CF-programma van Galapagos zeer ambitieus is, hoewel het uitstellen van de studie, die aanvankelijk halverwege het jaar zou starten, wel vervelend was vanwege de achterstand op Vertex.

Evenwel heeft Galapagos met filgotinib, de potentiële behandeling tegen onder andere reuma en darmontstekingen, zeker een middel met blockbuster potentieel in de pijplijn, benadrukte Welford.

Dit beaamde analist Jos Versteeg van TBG woensdag ook. "Dat medicijn is al in fase 3 met een grote kans op succes en aanzienlijke kasstromen".

Over de achterstand op Vertex zei Versteeg dat er een kans bestaat dat het marktaandeel van Galapagos binnen het taaislijmziekte gebied uiteindelijk lager uitkomt, maar dat het eigenlijk nog te vroeg is om conclusies te trekken.

"We weten nog niet hoe goed de combo van Galapagos is en in de vroege testen kwam het goed uit de verf. Daarnaast is de markt groot genoeg voor twee spelers", aldus de analist.

Theodoor Gilissen Bankiers heeft een Aanbevolen advies en een koersdoel van 100,00 euro. Als het taaislijmziekteprogramma uit de kasstroomverwachtingen zou worden gehaald, zou het koersdoel nog steeds boven de huidige koers uitkomen, aldus TGB.

Het aandeel Galapagos daalde woensdagochtend 4,7 procent naar 63,67 euro. Vertex Pharmaceuticals steeg woensdag in de elektronische handel voorbeurs in Amerika met meer dan 25 procent naar een nieuw recordniveau van 167,00 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 19, 2017 05:23 ET (09:23 GMT)