*

Market Talk

Beursblik: euro omlaag na milde ECB

donderdag 20 juli 2017 14:43

Geen aanpassing forward guidance.

(ABM FN-Dow Jones) De euro is donderdag wat weggezakt na het verschijnen van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De munt daalde van 1,1500 naar 1,1480 dollar.

Zoals verwacht liet de ECB de belangrijkste rentestanden ongemoeid. Het belangrijkste rentetarief bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. De referentie dat de rentes voor langere periode op dit niveau blijven, of in elk geval tot na het aflopen van het QE-programma, bleef staan.

Aan de maandelijkse obligatie-opkopen van 60 miljard euro werd ook niet getornd. En dat terwijl de markt er rekening mee hield dat de ECB ook hier de verwijzing zou kunnen aanpassen.

"Dat de forward guidance zo blijft, wordt door de markt als mild opgevat", concludeerde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "Was de guidance aangepast, dan was de euro gestegen."

De ECB benadrukte donderdag in het rentebesluit juist dat indien de vooruitzichten minder gunstig worden, of indien de financiële omstandigheden inconsistent worden met verdere vooruitgang naar een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie, de centrale bank dan klaar staat om het opkoopprogramma wat betreft omvang en/of duur uit te breiden.

Volgens Aslam lijkt het erop dat de ECB koste wat kost wil voorkomen dat de markt in paniek raakt. Dat betekent tegelijkertijd ook dat voorzitter Mario Draghi tijdens zijn persconferentie vanaf half 3 creatief zal moeten omgaan met het creëren van wat dubbelzinnigheid om de markt toch enigszins voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van de stimuleringsmaatregelen.

Vuurwerk verwacht de marktanalist echter niet omdat Draghi zijn kruit vermoedelijk droog houdt tot aan de jaarlijkse centrale bankiersbijeenkomst in Jackson Hole eind augustus.

Marktstrateeg Jan von Gerich van Nordea wees erop dat het feit dat de forward guidance niet is aangepast, onderstreept dat de centrale bank echt meer tekenen wil zien dat de kerninflatie aantrekt, voordat men concreet gaat verwijzen naar beleidsveranderingen.

De Europese aandelenmarkten zijn na het rentebesluit verder opgelopen. De Duitse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten tot 0,53 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 20, 2017 08:43 ET (12:43 GMT)