*

Market Talk

Beursblik: weinig spannend rentebesluit Fed in het verschiet

dinsdag 25 juli 2017 13:33

Markt zal letten op verwijzingen naar balans en inflatie.

(ABM FN-Dow Jones) Het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve wordt woensdagavond vermoedelijk een non event. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde economen.

"Deze maand is een beslissing over een rentestijging irrelevant, maar in september wordt er serieus over het rentebeleid gedebatteerd", stelde KBC Bolero in een vooruitblik.

De Amerikaanse centrale bank verhoogde in juni de federal funds rate naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent en rekent voor eind dit jaar op een gemiddelde rente van 1,40 procent, wat impliceert dat de Fed de rente ergens dit jaar nog een keer zal verhogen.

Recente macro-economische publicaties zorgen evenwel voor twijfel over nog een renteverhoging, volgens analist Konstantinos Anthis van ADS Securities.

Dit uit zich ook in de daling van de Fed Fund Futures, die de kans op een renteverhoging in december nu inschatten op 40 procent, waar dat eerder nog 50 procent was.

De Fed zelf leek de verwachtingen de afgelopen tijd ook wat te temperen. In haar verantwoording in het Amerikaanse Congres zei voorzitter Janet Yellen eerder deze maand dat de rente niet zo heel veel verder omhoog hoeft om de doelstellingen van de centrale bank, dus een maximale werkgelegenheid en een inflatie van zo'n 2 procent, te realiseren.

Na de renteverhoging vorige maand, toen met toelichting van Yellen, moet de markt het woensdag zonder persconferentie doen en beperkt de Fed zicht tot een rentebesluit met slechts een schriftelijke toelichting. Die zal door beleggers uiteraard wel nageplozen worden op hints over de ontwikkeling van het rentebeleid in de rest van het jaar.

Mogelijk concreet tijdstip afbouw balans

Economen van Morgan Stanley verwachten dat "de Fed zijn taalgebruik iets heeft aangepast om aan te geven dat men 'relatief snel' een begin kan maken met het afbouwen van de balans van 4,5 biljoen dollar."

Het kan ook zijn dat de Fed besluit om het bekendmaken van een concreet tijdstip waarop wordt gestart met het niet langer herbeleggen van de binnengekomen gelden, nog even uit te stellen tot september, aldus beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers.

"Technisch gezien is dat lastiger. Het besluit gaat dan in per 1 oktober en de vergadering is op 20 september. De Fed wil de markten altijd voorbereiden, waardoor deze week dan geschikter is. Of de Fed wacht af en bericht tijdens Jackson Hole in augustus wat gedetailleerder", aldus Valke.

Ontwikkeling inflatie blijft belangrijke factor

Economen van Bank of America Merrill Lynch denken dat het woensdagavond vooral een kwestie wordt van tussen de regels door lezen. Enerzijds zal de Fed een duidelijk signaal uitsturen dat het in september een normalisering van de balans aankondigt, verwachten de marktvorsers, terwijl anderzijds het algemene taalgebrek vermoedelijk wat voorzichtiger is gezien de inflatie-ontwikkeling die achterblijft bij de doelstelling.

Dit verwacht ook KBC Bolero. "In de beleidsverklaring deze week zal ons inziens wel aandacht geschonken worden aan de dalende inflatie. Dat zal de verwachting voor een rentestijging wellicht nog wat verder terugdringen."

De ontwikkeling van de inflatie is één van de belangrijkste elementen bij het bepalen van het rentebeleid. In juni bleven zowel de inflatie als de kerninflatie met respectievelijk 1,6 en 1,7 procent onder de 2,0 procent die de Fed nastreeft. Ook de PCE kernprijsindex, die de centrale bank eigenlijk prefereert als graadmeter, toonde recent dat het niveau onder de doelstelling van de centrale bank ligt.

Voorzitter Yellen benadrukte twee weken terug in haar hoorzitting in het Congres dat de inflatie een onzekere factor blijft voor de centrale bank en dat de ontwikkeling van het Amerikaanse consumentenprijspeil de komende maanden dan ook nauwlettend in de gaten gehouden zal worden.

Dollar onder druk

De dollar zou kunnen profiteren van een optimistisch gestelde Fed, volgens Konstantinos Anthis van ADS Securities. Echter, gezien het verwachte gebrek aan nieuws is de kans groter dan de neerwaartse trend voor de greenback aanhoudt, aldus de marktvorser.

De dollar kwam vorige week flink onder druk te staan, waarbij de euro steeg naar het hoogste niveau in circa anderhalf jaar. Dat kwam niet alleen door het vooruitzicht op mogelijke monetaire verkrapping in Europa, maar door het politieke tumult rond de Amerikaanse president Donald Trump.

Iemand die het Amerikaanse rentebesluit met extra aandacht zal volgen, is voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, verwacht KBC Bolero.

Voorzitter Draghi slaagde er vorige week zelf niet in met zijn milde toon de euro omlaag te praten en dus zal hij hopen "dat de Fed niet te soft uit de hoek komt en daardoor een verdere daling van de dollar (en dus versteviging van de euro) stopt of minstens vertraagt."

Dat is waarschijnlijk ijdele hoop volgens de marktvorsers van KBC Bolero. "Zelfs een aankondiging van de start van de afbouw van de balans is waarschijnlijk onvoldoende om de dollarverzwakking fundamenteel om te keren."

Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt woensdagavond om acht uur bekendgemaakt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 25, 2017 07:33 ET (11:33 GMT)