*

Market Talk

Beursblik: verkoop Aziatische private bank stuwde winst ABN AMRO

dinsdag 8 augustus 2017 16:48

Fee-inkomsten door analisten lager ingeschat.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO zal naar verwachting meer winst hebben geboekt in het tweede kwartaal door de verkoop van private banking-activiteiten in Aziƫ, terwijl de fee-inkomsten daalden en de rentebaten nauwelijks stegen. Dit blijkt uit een consensusverwachting van analisten die werd gepubliceerd door de bank.

De analisten voorzien gemiddeld een nettowinst van 738 miljoen euro, of 0,79 per aandeel, tegen 601 miljoen euro in het voorgaande kwartaal en 391 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De winst wordt geflatteerd door de afronding van de verkoop van de private bank in Aziƫ met een geraamde opbrengst van netto 201 miljoen.

De aandacht zal woensdag, als ABN AMRO de boeken opent, vooral uitgaan naar de rentebaten en de operationele kosten, verwacht analist Albert Ploegh van ING. De rentebaten stegen naar verwachting van 1,58 miljard een jaar eerder naar 1,60 miljard euro, vrijwel gelijk aan de inkomsten in het eerste kwartaal.

De fee-inkomsten worden door de analisten geschat op 428 miljoen euro, iets lager dan een jaar eerder en ook lager dan de 435 miljoen van het eerste kwartaal.

De voorzieningen voor slechte leningen kwamen naar verwachting uit op 94 miljoen euro uit. Dit was een jaar eerder 54 miljoen euro en in het eerste kwartaal van dit jaar 63 miljoen euro. Er zullen echter mogelijk minder voorzieningen vrijvallen en Ploegh van ING vermoedt dat er nog 15 tot 20 miljoen euro moet worden opzijgezet voor advies en kosten rond de schikking rond MKB-derivaten.

Ploegh verwacht niet dat de bank zijn toon wijzigt over eventuele uitkeringen van kapitaaloverschotten, voordat er meer duidelijkheid is over de nieuwe regels onder Basel IV, de leverage ratio en dergelijke. Ook verwacht de analist dat de private bank een last neemt van 30 miljoen voor digitalisering.

De operationele kosten bij ABN AMRO zijn naar verwachting gestegen van 1,26 miljard naar 1,33 miljard euro. Voor de overige, niet aan personeel gerelateerde kosten liepen sterk op, van vermoedelijk 643 miljoen tot 695 miljoen euro.

De analisten gaan uit van een kernkapitaalratio van 17,2 procent en een leverage ratio van 3,8 procent per ultimo juni.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 08, 2017 10:48 ET (14:48 GMT)