*

Market Talk

Beursblik: Fed en ECB lijken kruit droog te houden tijdens Jackson Hole

dinsdag 22 augustus 2017 16:35

Yellen en Draghi speechen vrijdag op jaarlijks symposium voor centrale banken.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank zullen tijdens het jaarlijkse symposium voor centrale banken in het Amerikaanse Jackson Hole eind deze week vermoedelijk hun kruit droog houden als het gaat om grote aankondigingen over het monetaire beleid. Dit verwachten economen geraadpleegd door ABM Financial News.

Voorzitter Mario Draghi van de ECB zal zich in zijn toespraak waarschijnlijk vooral richten op het thema van de bijeenkomst: 'Fostering a Dynamic Global Economy' en ook zijn Amerikaanse evenknie Janet Yellen van de Fed zal het niet zozeer over monetair beleid hebben, maar over financiële stabiliteit.

De keuze van Yellen voor financiële stabiliteit is toch wel verrassend, volgens economen van Nomura. "We hadden verwacht dat Yellen voorafgaand aan de vergadering van de Fed in september een grote toespraak zou houden waarin ze zich zou focussen op de plannen van de centrale bank om de balans van 4,5 biljoen dollar af te bouwen", zeiden de marktvorsers in een vooruitblik op het evenement.

"Echter, met 'Financial Stability' als onderwerp verwachten we niet dat Yellen zich zal richten op de Amerikaanse economie en de outlook voor het monetaire beleid", aldus Nomura.

Een ander punt dat Yellen in haar speech mogelijk aanstipt is de hervormingsagenda van de regering Trump. En elke vorm van kritiek daarop maakt de kans kleiner dat de voorzitter van de Fed volgend jaar voor nog een termijn zal worden genomineerd.

"Verwacht geen nieuws in Jackson Hole. Met Yellen die zich vooral zal uitlaten over hoe de Fed denkt over financiële stabiliteit, zal er weinig ruimte zijn voor nieuws over de korte termijn outlook voor het monetaire beleid", stelden analisten van UBS.

In tegenstelling tot de economen van Nomura en UBS, rekent valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO wel op wat meer duidelijkheid van Yellen over het beleid van de Fed, maar verwacht ze daarentegen dat voorzitter Draghi van de ECB zijn kruit juist droog zal houden. "Het is waarschijnlijk dat er meer details over het monetaire beleid en tapering bekend worden op de ECB-vergadering van 7 september. Met andere woorden: de communicatie zal in de komende weken waarschijnlijk voorzichtig blijven en details zullen ontbreken", voorziet Boele.

"Draghi zal de kaarten dicht tegen de borst houden en zal een misstap zoals in Sintra willen vermijden", denkt marktanalist Craig Erlam van Oanda. "Nu de euro op een redelijk hoog niveau staat, zal zijn boodschap zo mild mogelijk zijn en de deur open laten naar eventuele taper-aankondigingen in de komende maanden", aldus de marktvorser.

Wat doen de valutamarkten

In afwachting van de driedaagse bijeenkomst in Wyoming, die donderdag begint, is er vermoedelijk weinig ruimte voor de euro om verder te stijgen. Economen van ING verwachten niet dat de Europese munt veel terrein zal winnen op de dollar, aangezien beleggers weinig risico zullen durven nemen voor het geval dat voorzitter Mario Draghi alsnog verrast met zijn toespraak.

Volgens Boele van ABN AMRO is de euro "kwetsbaar" als de ECB de verwachtingen over renteverhogingen zal temperen. "Dit zal zeer waarschijnlijk winstnemingen tot gevolg hebben", aldus de valutaspecialist, die niet uitsluit dat het muntpaar euro/dollar dan weer richting de 1,15 dollar zakt.

Marktanalist Erlam van Oanda stelde in een vooruitblik dat een verdere stijging van de dollar voorafgaand aan Jackson Hole erop kan duiden dat de markt toch rekening houdt met zinspelingen van Yellen op verdere renteverhogingen. De kans dat er dit jaar nog een verhoging van de federal funds rate komt, wordt momenteel ingeschat rond de 50 procent.

Volgens Boele zitten die verwachtingen over een renteverhoging momenteel op een dusdanig dieptepunt dat het "onwaarschijnlijk" is dat de dollar verder onder druk komt. De greenback kan bovendien stijgen "als de financiële markten weer meer renteverhogingen gaan inprijzen", aldus Boele.

De euro werd dinsdagmiddag verhandeld op 1,1755 dollar. Maandag stond het muntpaar nog boven de 1,18 dollar.

De driedaagse bijeenkomst voor centrale banken in Jackson Hole start donderdag. Vrijdag om 16:00 uur houdt voorzitter Janet Yellen haar toespraak. Om 21:00 uur is het de beurt aan voorzitter Draghi.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 22, 2017 10:35 ET (14:35 GMT)