*

Market Talk

Beursblik: 4 kandidaten in de race voor voorzitterschap Fed

dinsdag 3 oktober 2017 11:18

ING dicht Yellen meeste kansen toe.

(ABM FN) De Amerikaanse president Donald Trump zal over een paar weken bekend maken wie de nieuwe voorzitter wordt van de Federal Reserve, en volgens ING maakt de huidige voorzitter Janet Yellen van de vier meest prominente kandidaten de meeste kans.

Naast Yellen zijn vooral Gary Cohn, Kevin Warsh en Jerome Powell in de race voor het voorzitterschap.

"We weten waar we staan met Janet Yellen", aldus analist James Knightley van ING. Yellen lijkt achter een renteverhoging in december te staan en achter nog eens drie in 2018.

Toch was Trump in het verleden niet altijd even gecharmeerd van Yellen. Hij beschuldigde haar er van te veel politiek te bedrijven en de rente bewust laag te houden ten gunste van president Barack Obama. Volgens ING werd Trump na zijn verkiezingsoverwinning evenwel een stuk positiever over Yellen en zei hij dat ze haar werk goed gedaan heeft en dat hij zelf ook van de lage rente houdt.

Cohn, een voormalig topman van Goldman Sachs, werkt al nauw samen met Trump, maar zijn kritiek op hoe de president omging met de protesten in Charlottesville zouden volgens ING wel eens zijn kansen hebben verkleind. In het verleden zei Cohn dat de Fed te veel praatte en daardoor voor onduidelijkheid zorgt. "Dit suggereert een minder interveniërende benadering als hij de Fed leidt, maar de impact op het monetaire beleid is minder duidelijk", aldus Knightley.

Warsh werkte al voor de Fed tussen 2006 en 2011 en komt in een verder verleden bij Morgan Stanley vandaan. Hij steunt onder meer de belastingplannen van de Fed en de algemene verwachting is dat Warsh voorstander is van een krapper monetair beleid.

Powell is momenteel al actief binnen de Fed. Powell denkt dat er binnen de Volcker regelgeving ruimte is om de teugels iets te laten vieren. Verder zal Powell een vergelijkbaar monetair beleid nastreven als Yellen, denkt Knightley, en zou daarmee een goede kanshebber zijn als Trump niet voor Yellen wil gaan.

Overigens is de rol van voorzitter niet de enige positie die vacant is bij de Fed. In totaal gaat het om vier plekken, waaronder ook die van de vice-voorzitter, nadat Stanley Fischer recent opstapte.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 03, 2017 05:18 ET (09:18 GMT)