*

Market Talk

Beursblik: groei Fagron lijkt door te zetten

woensdag 11 oktober 2017 14:56

Buy and build weer op de agenda.

(ABM FN-Dow Jones) Fagron heeft in het derde kwartaal vermoedelijk meer omzet behaald. Dit verwachten analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers van de magistrale bereider.

Analisten rekenen voor het afgelopen kwartaal op een 2,6 procent hogere omzet van 106,1 miljoen euro, inclusief 1,5 miljoen euro aan omzet uit HL Technology. Daarmee zou HL opnieuw 4,5 procent omzetkrimp voor de kiezen krijgen. HL Technology geldt binnen Fagron niet langer als een kernactiviteit. De resultaten van dit onderdeel daalden ook in de eerste jaarhelft al. Financieel directeur Karin de Jong gaf tegenover ABM Financial News echter aan dat eerst de winstgevendheid omhoog moet, alvorens het onderdeel in de etalage kan.

Exclusief HL menen de analisten dat Fagron een omzet van 104,6 miljoen euro behaalde, een stijging op jaarbasis van 2,7 procent. Vooral in Noord-Amerika deed de magistrale bereider goede zaken met een verwachte omzetstijging van 11,0 procent tot 20,9 miljoen euro. In Zuid-Amerika daalde de omzet vermoedelijk met 1,0 procent naar 24,8 miljoen euro en in Europa stegen de verkopen met 1,6 procent naar 58,9 miljoen euro.

Gerekend tegen constante wisselkoersen steeg de omzet exclusief HL overigens niet met 2,7, maar met 4,4 procent, aldus de analisten. In Zuid-Amerika maakte de omzet tegen vaste wisselkoersen een pas op de plaats en de groei in Noord-Amerika was geen 11,0 maar zelfs 16,2 procent. Autonoom steeg de omzet van Fagron volgens de analisten met 4,7 procent, en inclusief HL was dit 4,6 procent.

Outlook

Een concrete outlook heeft Fagon voor dit jaar nog niet afgegeven. Bij de halfjaarcijfers zei CEO Hans Stols "er comfortabel in te zitten" en "geen grote beren op de weg te zien" voor de rest van het jaar, hoewel de tweede jaarhelft zeker zijn uitdagingen zal kennen.

De Amerikaanse faciliteit voor steriele bereidingsactiviteiten in Wichita moet binnen drie tot vijf jaar een omzet behalen van 100 miljoen euro, zo herhaalde Stols bij de halfjaarcijfes. Belangrijk is dat een licentie voor Californië wordt binnengehaald, evenals voor vier andere staten, stelde de topman, die daarmee druk bezig is.

Buy and build

Eerder deze maand kondigde Fagron de tweede overname van dit jaar aan. Het kocht All Chemistry, een Braziliaanse leverancier van farmaceutische grondstoffen voor bereidingsapotheken. In 2016 realiseerde de Braziliaanse leverancier een omzet van circa 17 miljoen Braziliaanse real, omgerekend ongeveer 4,5 miljoen euro, met een EBITDA-marge die in lijn is met de activiteiten van Fagron in Brazilië.

De Braziliaanse overname werd door analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities bestempeld als een logische stap, waarmee Fagron de buy and build strategie duidelijk handen en voeten geeft. Eerder dit jaar kocht het al het Kroatische Kemig, dat een jaar omzet van circa 4 miljoen euro heeft.

Dat Fagron de buy and build strategie weer oppakt, is niet vreemd. Dit zei CEO Hans Stols de afgelopen periode al meermaals. Volgens de CEO is de onderneming, na een roerige periode, "in redelijk normaal vaarwater" terecht gekomen. "We laten het verleden achter ons", aldus de topman. Doel is daarbij volgens Fagron om te kopen tegen lagere multiples dan waarop de onderneming zelf gewaardeerd is.

Hoofdpijn

Fagron kampt ook nog altijd met een aantal juridische hoofdpijndossiers. Het betreft de overname van JCB, de acquisitie van AnazaoHealth en een onderzoek door de Amerikaanse overheid.

Fagron is met de Amerikaanse justitie "continu in contact". Deze gesprekken lopen volgens Stols, zo zei hij bij de halfjaarcijfers tegen ABM Financial News, evenwel "harmonieus".

Voor JCB voorziet de topman niet dat er in 2018 al een definitieve uitspraak komt. "Misschien een tussenvonnis", en bij AnazaoHealth "beweegt het de goede kant uit", zei Stols in augustus.

Fagron opent donderdag voorbeurs de boeken. Woensdagmiddag noteerde het aandeel 0,2 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 11, 2017 08:56 ET (12:56 GMT)