*

Market Talk

Beursblik: Welk Fed-voorzitter slaat rentecurve het platst?

dinsdag 31 oktober 2017 14:39

Twee haviken en twee duiven onder de kanshebbers.

(ABM FN-Dow Jones) Als president Donald Trump als nieuwe Fed-voorzitter Kevin Warsh of John Taylor aanwijst, zal de lange rente sneller stijgen, terwijl een keuze voor Jerome Powell of een herbenoeming van Janet Yellen geen impact zal hebben op de huidige marktverwachting van een langdurend stimulerend monetair beleid. Dit stelden analisten van Rabobank in een rapport.

Alle overgebleven kandidaten zouden de regelgeving voor banken waarschijnlijk sterker versoepelen dan de huidige voorzitter Yellen, concludeerde de bank.

Volgens de analisten van Rabobank zijn Warsh en Taylor geneigd sneller de monetaire beleidsrente te verhogen dan Yellen, wat zou leiden tot lagere inflatieverwachtingen, maar ook tot meer volatiliteit op de financiële markten. Mede onder invloed van de hogere volatiliteit zou de lange rente sneller stijgen. De rendementscurve voor Amerikaanse staatsleningen zou hierdoor relatief snel afvlakken.

Een keuze voor Powell of Yellen zou volgens Rabobank juist een voortzetting zijn van het huidige monetaire beleid van de Fed, wat de volatiliteit zou verminderen. De lange rente zou hierdoor even snel stijgen als nu wordt voorspeld. De rendementscurve zou hierdoor in een veel bescheidener mate afvlakken.

Een afvlakking van de rentecurve past bij een cyclus van renteverhogingen.

Maandag stegen de koersen van Amerikaanse staatsleningen na berichten in de Amerikaanse media dat president Donald Trump naar verwachting zal kiezen voor Jerome Powell. De president is naar eigen zeggen "heel dichtbij" een keuze.

Warsh

De relatief jonge voormalige Fed-beleidsmaker Kevin Warsh vindt volgens Rabobank dat de Fed te veel kijkt naar de korte termijn en te impulsief handelt. Onder zijn leiding zou de Fed de rente sneller verhogen dan onder Yellen, terwijl ook het afbouwen van de balans ven de centrale banken mogelijk sneller zou verlopen. Hij is daarmee een 'havik'. Bij een nieuwe recessie zou hij minder snel een nieuw opkoopprogramma starten.

Taylor

De veel oudere econoom John Taylor, die nog niet eerder het beleid bij de Fed mocht vormgeven, meent dat de Fed voor de vorige financiële crisis de rente te lang te laag heeft gehouden. Zijn bekende vuistregel voor monetair beleid suggereert dat de Fed de afgelopen jaren een fors hogere beleidsrente had moeten hanteren.

Powell

Huidig beleidsmaker Jerome Powell van de Fed zit op de lijn van Yellen, om geduldig te zijn met het verhogen van de rente, zo lang de inflatie laag blijft. Hij is daarmee een 'duif'.

Yellen

Janet Yellen tenslotte wordt ook gezien als een 'duif', die maar zeer voorzichtig de rente wil verhogen. Zij wil de regulering van de financiële sector slechts in bescheiden mate terugdraaien.

Cohn

De vijfde kandidaat Gary Cohn is een economisch adviseur van Trump. Hij is mogelijk nog meer 'dovish' dan Yellen, als het erom gaat de rente niet te verhogen totdat de inflatie oploopt naar 2 procent. Zijn kansen op een benoeming lijken gedaald, aldus Rabobank, na zijn kritiek op de manier waarop Trump afgelopen zomer een demonstratie van extreemrechtse groeperingen in Charlottesville aanpakte.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 31, 2017 09:39 ET (13:39 GMT)