*

Market Talk

Beursblik: ABN AMRO verhoogt ramingen olieprijs

donderdag 16 november 2017 06:36

Analist Van Cleef voorziet Brent op 65,00 dollar eind dit jaar.

(ABM FN-Dow Jones) Na een aanzienlijke periode waarin overaanbod de prijs van olie drukte, komt de markt nu beter in balans, terwijl de mondiale vraag naar olie blijft toenemen. Dit stelde ABN AMRO donderdag in zijn maandelijkse energiemonitor, waarin de ramingen voor de olieprijs voor de komende jaren werden verhoogd.

Energie-econoom Hans van Cleef verwacht dat een vat Brent eind 2017 65 dollar kosten en dat dit ultimo 2018 zelfs 75 dollar zal zijn. Eerder ging de econoom nog uit van respectievelijk 57 en 64 dollar.

Voor een vat West Texas Intermediate zal de prijs naar verwachting eind dit jaar en volgend jaar op 60 en 70 dollar noteren, hetgeen een opwaartse bijstelling is van de eerdere prognose van de bank van een olieprijs van respectievelijk 54 en 60 dollar.

Van Cleef handhaafde zijn verwachtingen voor eind 2019. Voor Brent voorziet hij eind 2019 een prijs van 75 dollar, terwijl een vat WTI naar verwachting 70 dollar kost

Hoewel de analist spreekt van een betere balans, waarschuwde hij er tevens voor dat er "een gerede kans bestaat dat de markt doorschiet tijdens perioden waarin de vrees voor tekorten de olieprijs verder kan doen oplopen", aldus Van Cleef.

"De productieverlaging door de OPEC heeft ertoe geleid dat de voorraden zijn afgenomen en daarmee de prijs is opgelopen. Het is aan de zogenoemde 'swingproducers', ofwel producenten die bereid zijn de productie te verhogen of te verlagen, om ervoor te zorgen dat het aanbod goed blijft aansluiten bij de vraag naar olie", voegde Van Cleef toe.

Tot slot wees de analiste erop dat geopolitieke spanningen een grotere invloed beginnen te krijgen op de olieprijs. Hoewel het effect momenteel nog beperkt is, zouden escalaties tussen Iran en Saudi-Arabiƫ, of Iran en de Verenigde Staten, impact kunnen hebben op de olieproductie, en daarmee voor de olieprijs", aldus de energie-econoom van ABN AMRO.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 16, 2017 00:36 ET (05:36 GMT)