*

Market Talk

Beursblik: groei bouw vertraagt door tekorten

vrijdag 8 december 2017 08:50

Krapte geeft ruimte voor prijsverhogingen verwacht ING.

(ABM FN-Dow Jones) De bouwproductie zal volgend jaar minder hard groeien dan dit jaar door tekorten aan capaciteit en financiƫle belemmeringen, wat ruimte geeft voor prijsverhogingen. Dit verwacht ING Economisch Bureau in een vooruitzicht voor 2018.

De economen denken dat de bouw verder zal groeien, wat het vijfde opeenvolgende jaar van groei zal betekenen. Maar vanwege de aanhoudende groei is de productiecapaciteit onder druk komen te staan. Er is sprake van personeelstekorten en ook lopen de levertijden van bouwmaterialen op.

Nadat de totale bouwproductie in Nederland in 2016 groeide met 7,1 procent, gaat ING voor dit jaar uit van een groei van 5,0 procent, wat volgend jaar zal afnemen tot 4,0 procent.

Bouwbedrijven kampen volgens het rapport ook steeds vaker met financiƫle problemen. Volgens de bank gaf ruim een vijfde van ondervraagde aannemers in november aan dat de productie hierdoor geremd wordt.

De bouwbedrijven komen financieel onder druk te staan omdat de omzetgroei een hoger werkkapitaal vereist. Ook zijn eerder aangenomen projecten tegen minder gunstige voorwaarden aangenomen en marges komen onder druk doordat de prijzen voor bouwmaterialen omhoog gaan. Tevens wees ING erop dat veel bouwers willen investeren om van de groei gebruik te maken, waar kapitaal voor nodig is.

Dit jaar zijn prijzen voor nieuwbouwwoningen voor het eerste na acht jaar van dalingen weer gestegen. De capaciteitskrapte geeft ruimte voor hogere prijzen, stelden de economen. Zij verwachten dat in 2018 de prijzen verder omhoog zullen gaan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 08, 2017 02:50 ET (07:50 GMT)