*

Market Talk

Beursblik: ECB en BoE houden kruit droog

woensdag 13 december 2017 13:40

Centrale banken hebben geen haast met verdere monetaire verkrapping.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank en de Bank of England zullen in tegenstelling tot de Amerikaanse Federal Reserve geen nieuwe monetaire beleidsaanpassingen aankondigen deze week. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

"De rentebesluiten van de BoE en de ECB worden niet zo interessant, omdat beide centrale banken recent hun beleid al hebben verkrapt en geen haast hebben om de beleidsteugels verder aan te trekken", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda in een voorbeschouwing. Ook zijn collega David Madden van CMC Markets verwacht weinig spannends van beide centrale banken.

Evenwel kan de markt met de nodige volatiel reageren op de persconferentie van voorzitter Mario Draghi van de ECB donderdagmiddag, zoals dat wel vaker het geval is, aldus marktanalist Erlam.

De ECB zal de rente dus waarschijnlijk handhaven op 0,00 procent en de depositorente op 0,4 procent negatief. Tot eind dit jaar wordt nog maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties opgekocht en de ECB bouwt dit vanaf 2018 af naar 30 miljard euro per maand en dat tot zeker september. Of het opkoopprogramma daarna nog een vervolg krijgt, is afhankelijk van hoe de inflatie zich in die periode ontwikkelt.

In november trok de inflatie in de eurozone licht aan, tot 1,5 procent, maar desalniettemin staat het consumentenprijspeil al geruime tijd onder de 2,0 procent die de ECB nastreeft. Donderdag komt de centrale bank met nieuwe groeiverwachtingen en inflatieramingen. Economen van Morgan Stanley verwachten dat die prognoses een sterkere groei en inflatieontwikkeling zullen laten zien.

"Dit zal de ECB extra vertrouwen geven dat de inflatie verder op zal lopen", voorspelde de Amerikaanse bank in een vooruitblik. Verder ziet het economisch plaatje er ook beter uit dan drie maanden geleden, denkt Morgan Stanley, en zullen de verwachtingen voor dit en volgend jaar opwaarts worden bijgesteld, richting een groei van zo'n 2 procent in 2018.

De ontwikkeling van de inflatie zal op korte termijn vooral nog worden beïnvloed door de olieprijzen, aldus Morgan Stanley. Toch voorziet de zakenbank in de inflatieverwachtingen voor de komende jaren wel een opwaartse bijstelling, met 1,8 procent in 2020. "Dat is zeer dicht bij de doelstelling van de ECB", aldus de economen van de bank.

Toch zal het nog wel even duren voor de centrale bank nieuwe beleidsstappen aankondigt, aldus Morgan Stanley. Ook gaan de economen er niet van uit dat er na september 2018 nog een verlenging komt van de kwantitatieve verruiming. De eerste renteverhoging, van 15 basispunten voor de negatieve depositorente, voorzien de marktvorsers pas in maart 2019, met eind 2018 de eerste hint daarop van de ECB.

Ook economen van Nomura denken dat de ECB donderdag met opwaartse bijstellingen komt van de economische ramingen, waarbij de centrale bank mogelijk in december volgend jaar de depositorente voor het eerst verhoogt, met 10 basispunten.

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets sluit niet uit dat de euro zal stijgen omdat de ECB zich donderdag mogelijk minder mild opstelt dan de markt momenteel verwacht. "Als de markt daarin wordt verrast, kan de euro richting de 1,20 dollar", voorspelde de marktvorser in een voorbeschouwing.

Bank of England wacht tot volgende inflatierapport

Nadat de Bank of England de rente vorige maand verhoogde met 25 basispunten tot 0,50 procent, zal de Britse centrale bank donderdag voor weinig vuurwerk zorgen. Voorzitter Mark Carney sprak in een toelichting op de renteverhoging destijds over meerdere renteverhogingen die nodig zouden zijn om de inflatie weer te laten zakken tot de doelstelling van 2 procent, maar voorlopig wordt de rente niet opnieuw verhoogd.

"Na de eerste renteverhoging in tien jaar, gaan we er niet van uit dat de BoE veel spannends zegt deze week", stelden economen van Bank of America Merrill Lynch in een voorbeschouwing. "We gaan uit van een 9 tegen 0 stemverhouding om de rente en QE te handhaven", aldus de marktvorsers. Waarschijnlijk wordt de volgende vergadering, in februari, interessanter, omdat de Britse centrale bank dan nieuwe inflatieramingen bekend zal maken. Maar ook dan is de kans op een renteverhoging niet zo groot, aldus de economen van de Amerikaanse bank. Verder blijft de loonontwikkeling van belang. Woensdag werd bekend dat de lonen in de periode augustus tot en met oktober met 2,3 procent zijn gestegen op jaarbasis. Dat was iets beter dan verwacht.

De Bank of England maakt donderdagmiddag om 13:00 uur het rentebesluit bekend, samen met de notulen van de vergadering. Er is geen persconferentie van voorzitter Carney. De ECB volgt om 13:45 uur met het rentebesluit en om 14:30 zal voorzitter Mario Draghi een toelichting geven.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 13, 2017 07:40 ET (12:40 GMT)