Market talk

Beursblik: beursexperts behoudend gestemd voor 2018

Maandag 1 januari 2018 20:30 Toppers en floppers voor komend jaar en Altice meest genoemd.
(ABM FN-Dow Jones) Beursexperts zijn voor 2018 zeer behoudend gestemd, net als zij voor 2017 waren. Dit bleek zondag uit de enquete die Actiam onder 127 experts hield.
Voor 2018 mikken de deelnemende experts op een eindstad voor de AEX van 558 punten. "Dat is een stijging van slechts 2,5 procent", aldus analist Corne van Zeijl van Actiam, verantwoordelijk voor de maandelijkse enquete. De AEX sloot op afgelopen jaar af op 544,48 punten.
Ook voor 2017 waren de expert terughoudend. Er werd slechts gerekend op een stijging van 1,3 procent, maar dit werd 12,7 procent.
"Hoge waardering, stijgende rente en de laatste loodjes van de huidige economische cyclus. Het heeft er alle schijn van dat na negen jaar economische groei er toch eens een einde aan komt, ondanks de stimulering door de lagere belastingen", zo vatte Van Zeijl de heersende gedachte onder de experts voor komend jaar samen. Zij zijn volgens de enquete wel positief gestemd over de ontwikkeling van de bedrijfswinsten.
Toppers en floppers
Voor 2018 zijn Aegon en Galapagos de meest geliefde aandelen onder de beursexperts. Ook ING Groep en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werden frequent genoemd.
Daarentegen menen de experts dat beleggers beter weg kunnen blijven bij ArcelorMittal, Unibail-Rodamco en AkzoNobel. Ook Vopak is niet geliefd.
Altice geliefd en gehaat
Altice was een van de meest genoemde bedrijven door de experts. "De ene helft denkt dat het bedrijf het zal overleven en dat de koers daarom tot oude hoogten kan herrijzen. De andere helft denkt dat het bedrijf failliet zal gaan of in ieder geval een herfinanciering moet aankondigen." Per saldo hielden de optimisten en de pessimisten elkaar in evenwicht.
Januari start goed
De experts zijn optimistisch gestemd voor januari. Van de experts rekent 46 procent op een stijging van slechts 24 procent op een daling.
Komende maand kunnen beleggers het beste Galapagos in portefeuille hebben. Al vinden experts Ahold Delhaize, ING Groep en Royal Dutch Shell ook goede keuzes.
Wegblijven kunnen beleggers volgens de respondenten beter bij ArcelorMittal en vooral Unibail-Rodamco.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
January 01, 2018 14:30 ET (19:30 GMT)

Laatste reacties op deze markettalk

  • Ed, je maakt duidelijk onderscheid tussen theoretische en technische analytici. De eersten hebben niet jouw sympathie. Ze zijn je te genuanceerd en te verhullend? Hebben technische analytici meer lef en no nonsense? Zijn theoretici te vaag, zweverig en optimistisch? Vertonen technici verfrissende duidelijkheid en draaien er niet omheen? Maar welke verschillende conclusies trekken ze dan en waarom? Ik mis bij jou articulatie, formulering en rechtvaardiging van jouw onuitgesproken standpunt. Je beperkt je tot de lege constatering dat technische analytici een heel ander verhaal zouden durven schrijven. De gestalte en de inhoud daarvan blijven echter onzichtbaar in jouw mentale mistveld... Geheimzinnig, interessant en quasi-professioneel doen vormen jouw hobby hier? Jij merkt het, je hebt een pitbull aan je broek... Ik blaf, bijt en jaag je op.

    Paul Plaizier 02 januari 2018 21:12:03
  • Ja, alles is relatief. Als het regent, worden je kleren nat. Je kunt ook tussen de druppels door proberen te lopen. Indien de wolken breken, klaart het op en gaat misschien de zon schijnen en word je weer droog. Hoe diep is jouw zak met gemeenplaatsen, Ed?

    Paul Plaizier 02 januari 2018 12:16:23
  • Achja, het is net wie je raadpleegd. Fiundamentele 'analisten' krijgen het woord 'slecht' niet uit hun pen, hooguit behoudend kan eruit komen… Technische 'analisten' daarentegen zouden het wel gebruiken, maar die hoek is niet om 'raad' gevraagd waarschijnlijk, anders zag dit artikel er heel anders uit!..

    Ed 01 januari 2018 22:16:13